Mozaic

MIRCEA ELIADE, DE LA MAITREYI LA DRAGOSTEA RAȚIONALĂ

Când Mircea Eliade a cunoscut-o în India pe Maitreyi, aceasta avea 16 ani. Eliade s-a îndrăgostit iremediabil. În anul 1928, atunci când Eliade avea 21 de ani, a plecat în India.

Era decis să studieze sanscrita și yoga cu profesorul Dasgupta. Între cei doi s-a legat o prietenie strânsă. Dasgupta a fost cel care l-a dus pe Eliade în casa sa, unde a cunoscut-o pe Maitreyi Davi, fiica sa cea mai mare.

Eliade scria că la început, Maitreyi i s-a părut un fruct trecut în copt. I se părea că este urâtă. Cu toate acestea, cei doi petreceau mult timp împreună. Eliade începuse să o învețe franceza, iar Maitreyi îl învăța bengaleza.

Au trăit împreună clipe impresionante și pentru ca Eliade se îndrăgostise de Maitreyi, s-a hotărât să o ceara în căsătorie. Cu toate că familia fetei nu era de acord cu această relaţie, cei doi s-au logodit în secret pe malul unui lac. La scurt timp, profesorul Dasgupta îl alungă pe Eliade din casa lui. În anul 1931, Eliade părăsește India și se reîntoarce in România.

În anul 1933, publica romanul Maitreyi. În anul 1971, Maitreyi primeşte vizita sanscritologului român Sergiu George care o informează despre romanul scris de Eliade. După 42 de ani de la plecarea lui Eliade din India, Maitreyi a publicat romanul Dragostea nu moare, în care spunea că nu poți şterge nimic din trecutul tău.

În anul 1973, Maitreyi se hotărăște să-l viziteze pe Eliade la Chicago. Apropiații lui Eliade au declarat că acesta a ezitat mult timp să se întâlnească cu Maitreyi. Daca Maitreiy a fost fericită să-și reîntâlnească marea dragoste, Eliade a fost foarte rezervat.

loading...

El nota în însemnările sale despre o stare de oboseală și fals pe care le-a trăit în momentul întâlnirii. Soția lui Eliade, Christinel, și-a petrecut o bună parte din timp cu Maitreyi, cumpărându-i chiar și o rochie scumpă.

Cu toate acestea, Maitreyi i-a adresat câteva reproșuri subtile cu privire la faptul că făcea parte din viața lui Eliade, devenindu-i soție. Pentru Eliade, nebunia tinereții trecuse.

Cele mai frumoase citate de dragoste din cele două romane

„Cum te-aş putea eu pierde pe tine, când tu eşti soarele meu, când razele tale mă încălzesc pe acest drum de ţară? Cum să uit eu soarele?“ „Maitreyi“

„O fericire calmă şi în acelaşi timp şi violentă, în faţa căreia sufletul nu opunea nici o rezistenţă; o beatitudine a simţurilor care depăşea senzualitatea, ca şi cum ar fi participat la ea o fericire cerească, la o stare de Har. La început starea se susţinea numai din priviri. Apoi am început sa ne atingem mâinile, fără a ne despărţi totuşi, ochii. Strângeri barbare, mângâieri de devot“ „Maitreyi“

„Zac întrebându-mă de ce a distrus el această iubire, un dar al lui Dumnezeu. Şi ce dacă el trebuia să plece? Dacă am fi izbutit ca, în zece ani, să ne scriem câte o singură scrisoare, ar fi fost de ajuns. Cu această unică scrisoare, noi am fi trecut peste oceanele şi continentele care ne despărţeau şi am fi devenit „ardhanariswar”. Cele două euri ale noastre ar fi redobândit desăvârşirea. Dar pot oare occidentalii să înţeleagă toate astea? Pentru ei, desăvârşirea iubirii are loc în pat. Totuşi, el ştia, cu siguranţă ştia. Mă pot vedea din nou pe mine însămi, în braţele lui, în chenarul uşii. El îmi şopteşte: Nu trupul tău, Amrita. Eu vreau să-ţi ating sufletul“ „Dragostea nu moare“

Dacă am fi izbutit ca, în zece ani, să ne scriem câte o singură scrisoare, ar fi fost de ajuns. Cu această unică scrisoare, noi am fi trecut peste toate oceanele şi continentele care ne despărţeau“ „Dragostea nu moare“

„Necazul este că nu poţi şterge nimic din ce s-a petrecut în viaţa ta. Tabloul rămâne aşa cum a fost pictat. În literatură, scriitorul poate să renunţe la porţiuni care nu sunt în armonie cu întregul, dar viaţa păstreaza totul, nimeni nu poate înlătura un singur rând măcar“ „Dragostea nu moare“

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top