Minciuna: Un barbat minte in medie de 5 ori pe zi, in timp ce o femeie doar de 3 ori

Minciuna este o afirmație care este contrazisă de către experiență, observație sau bun simț, care este oferită de mincinos în mod premeditat sau spontan prin contorsionarea totală sau parțială a faptelor și a adevărului sau prin argumentarea selectivă, dar aparent semnificativă, a faptelor.

De regulă, minciuna se consideră o acțiune intențională de declarare a unei stări modale necomfirmabile sau imediat (ori ușor) confirmabilă, pentru a produce confuzie, a oferi false speranțe, a determina o anume acțiune sau a crea o anume stare intelectivă, socială ori afectivă care servește într-un fel sau altul mincinosului.

Deși minciunile premeditate sunt cele care sunt considerate a fi mult mai devastatoare și de neiertat, se pot totuși identifica și minciuni spontane, nepremeditate, posibil determinate de lipsa de informare, de înțelegere corectă și/sau de interpretarea greșită a informațiilor existente sau accesibile la un moment dat.

Minciuna este un fenomen interesant care caracterizează personalitatea, dar în același timp doar adevărul poate descrie realitatea. Pentru a înțelege mai bine acest fenomen straniu al personalității, am cules o serie de fapte despre minciună care caracterizează fenomenul la nivel global:

1. Persoanele deprimate sunt cele mai sincere, dar imediat după ce trec de cumplita boală încep să mintă cum o făceau și înainte.

Loading...

2. De minciuna nu sunt capabili doar oamenii, ci și anumite animale precum cimpanzeii sau gorilele.

3. O persoană normală poate detecta 44% dintre minciunile pe care le aude.

4. Cei mai mulți bărbați mint în general la prima întâlnire și o fac cu privire la statutul lor marital, la copiii pe care îi au, sau pur și simplu mint despre amantele pe care le au.

5. Bărbații mint mai mult decât femeile. De exemplu, un bărbat minte în medie de 5 ori pe zi, în timp ce o femeie doar de 3 ori.

6. Circa 60% dintre femei cred că este normal să minți cu privire la aspectul tău fizic.

7. Peste 80% dintre oameni mint în fiecare zi.

8. Cele mai comune minciuni sunt:Sunt bine!”,Te iubesc!”,Nu ești grasă!”.

9. Peste 25% dintre bărbați mint cu privire la veniturile lor.

10. Aproximativ 50% dintre oameni cred că este mai interesant să minți atunci când povestesc un eveniment din viața, astfel el devine mult mai interesant pentru ceilalți.

minciuna

Aristotel credea că nici o regulă generală nu este posibilă despre minciună, pentru că oricine susținea minciuna nu putea fi crezut. Filozofii Augustin de Hipona, Toma de Aquino și Immanuel Kant condamnă toate minciunile. Conform celor trei, nu sunt circumstanțe în unul dintre ei să mintă. Fiecare dintre acești filosofi au dat câteva argumente împotriva minciunii, toate compatibile între ele. Printre cele mai importante argumente sunt:

  • Minciuna este o perversiune a facultății naturale de vorbire, sfârșitul natural care este de a comunica gândurile vorbitorului.
  • Când unul minte, compromite încrederea în societate.

Între timp, filosofii utilitariști sprijină minciunile care fac bine—minciunile albe. În cartea sa Cum sa Iei Decizii Bune și Să Ai Dreptate tot Timpul, Iain King sugerează o regulă despre posibilitatea minciunii, pe care o definește: „Înșeală doar dacă poți schimba comportamentul într-un fel care să valoreze mai mult decât încrederea pe care ai să o pierzi, dacă minciuna o să fie descoperită.”loading...
S-ar putea să-ți mai placă și