Personalitati

MILEVA MARIC EINSTEIN, VIAȚA UITATĂ A UNEI FEMEI

Mileva Maric Einstein a fost prima soție a celebrului fizician. Despre ea s-a spus că a fost o fiziciană strălucită, numai că geniul lui Einstein i-a eclipsat toată existența.

Multe voci susțin că Mileva a avut contribuţia sa în excepţională carieră a soțului său. Mileva s-a născut în Serbia. În anul 1896, Albert și Mileva devin colegi la Institutul Politehnic din Zurich, la secția matematică-fizică.

În anul 1900, Mileva obtine nota maximă, 5, la matematică aplicată. Einstein a obținut doar nota 1. Cu toate acestea, Mileva nu reușește să obtină diploma de absolvire.

În toată această perioadă, familia Einstein se opunea acestei relații. Mileva nu era nici evreică, nici germană. Mama lui Einstein o considera prea intelectuală, iar tatăl îl îndemna pe Albert să-și găsească un loc de muncă și să lase căsătoria pe mai târziu.

În anul 1900, cei doi publică un articol într-o prestigioasă revista de specialitate. Articolul era semnat Albert. Se spune că Milena a hotărât să-l ajute pe Einstein să se lanseze, să-și găsească un loc de muncă și să se poată căsători.

Într-o scrisoare din 1901, Einstein îi mulțumea Milevei pentru munca în echipă care începea să aibă succes. La scurt timp, cei doi pleacă într-o excursie la lacul Come, unde Mileva rămâne însărcinată. Einstein era fără un loc de muncă și depindea financiar de părinţii săi. El refuză să o ia de soție, neavând consimțământul tatălui.

loading...

Mileva încearcă să obțină diploma de absolvire. Profesorul Weber care își vedea cariera periclitată de ascensiunea lui Einstein nu-i acordă nota de trecere. Mileva se reîntoarce în Serbia. Revine la scurt timp la Zurich, unde dă naştere unei fetițe pe nume Liserl. Despre fetiță nu sunt informaţii. Se crede ca a fost adoptată de o familie elveţiană.

În anul 1902, Einstein obtine un loc de muncă la Oficiul de Brevete din Berna. Cu putin timp înainte să moară, tatăl său își da acordul ca cei doi să se căsătorească.

În anul 1904, Mileva naște un băiat pe nume Hans Albert. Apropiații familiei susțineau că Mileva lucra alături de Einstein, ajutându-l la calcule matematice. În anul 1905, Mileva scria unor prieteni, noi am terminat o cercetare științifica care îl va face celebru pe Albert.

În anul 1909, Albert obține un post de profesor universitar. Un an mai târziu, vine pe lume cel de al doilea fiu, Eduard. În 1912, Einstein are o relaţie amoroasă cu verișoara sa, Elsa Lowenthal.

În anul 1919, cei doi hotărăsc să divorțeze. Mileva pune o condiție. Dacă Einstein va câștiga Premiul Nobel, toți banii să-i revină. În momentul in care Einstein a primit Premiul Nobel și o sumă consistentă de bani, a hotărât să nu mai respecte înţelegerea.

MILEVA MARIC EINSTEIN - MILEVA MARIC EINSTEIN, VIAȚA UITATĂ A UNEI FEMEI

Mileva l-a amenințat că va da în vileag multe lucruri cu privire la activitatea sa de cercetare care nu era una individuală. Einstein a cedat și i-a donat toată suma de bani.

loading...
To Top