migratia
Animale

MIGRAȚIA, un fenomen ancestral și extrem de misterios

0views

Migrația este un fenomen ancestral, spectaculos și misterios. De-a lungul timpului, specialiștii au încercat să descifreze originile acestui fenomen, dar cu toate acestea, migrația rămâne un mister.

Există multe fenomene bizare care ne uimesc. Oamenii de știință le-au studiat dar nu au reușit să descifreze aceste mistere. Unul dintre aceste fenomene se produce în America de Nord. Anual, milioane de fluturi monarh migrează spre sud pentru a ierna. Ani de zile nu s-a știut unde migrează fluturii.

Abia în anul 1978, câțiva cercetători au descoperit că fluturii parcurg peste 3500 km pentru a ajunge în Mexic, într-o pădure de pini. Călătoria lor este cea mai mare migrație din lume a unei insecte. Fluturii parcurg această distanță în opt săptămâni. Masculii se deosebesc de femele prin faptul că au aripile arcuite.

Odată ajunși la destinație, fluturii formează un covor, acoperind o suprafață de câțiva kilometri. Călătoria fluturilor este una fascinantă care depășește legile naturii. La sfârșitul lunii noiembrie, miliarde de fluturi pornesc din Canada spre Mexic într-o călătorie fascinantă. Cum se orientează fluturii în drumul lor spre Mexic și înapoi spre Canada rămâne un mister.

Mai mulți cercetători americani au studiat migrația acestor fluturi și au ajuns la concluzia că Soarele este punctul de reper, busola, care îi ajută pe fluturi în marea migrație. Migrația este un fenomen spectaculos. Anual, păsări, animale, pești, fluturi, realizează acest lucru.

Loading...

Rândunica parcurge peste 10000 km, somonul și anghila parcurg mii de kilometri spre locuri unde va avea loc reproducerea lor. Imediat după sărbătoarea Sfintei Marii, berzele se pregătesc pentru o lungă călătorie care are ca destinație Mauritania, Senegal, Mali, Nigeria. Berzele tinere care ajung în Africa nu vor reveni timp de trei ani în Europa.

Această perioadă este necesară pentru a atinge maturitatea sexuală. Într-o zi, o barză poate să parcurgă 400 de kilometri, dar în fiecare an traseul este același. Barza poate zbura la altitudini de peste 3500 de metri, zone în care există curenți calzi.

În fiecare an, berzele revin la același cuib. Primul care ajunge este masculul care timp de o săptămână reconstruiește cuibul. Una dintre cele mai mari migrații din lume are loc în Tanzania. Ne referim la antilope și zebre care formează o coloană de peste 40 kilometri și care parcurg o distanță de peste 3000 kilometri.

În România, scrumbia de Dunăre execută o migrație de la sud către nord pe o distanță de peste 1000 kilometri. Migrația începe în luna martie, din Bulgaria, și se desfășoară împotriva curentului. Scrumbiile se orientează în migrația lor după miros. Ele au capacitatea de a detecta proprietățile chimice ale apei, implicit ale locului de destinație unde va avea loc reproducerea.

loading...