The news is by your side.

Miceal Ledwith: „Limba latină se trage din limba română!”

0

Istoria, de cele mai multe ori prezentată în mod subiectiv sau pur și simplu eronat, ne învață că romanizarea Daciei s-a produs prin cucerirea acesteia în 106. Romanii au pus stăpânire pe Banat, Oltenenia și o parte din Ardeal, restul teritoriilor rămând libere. Tot istoria ne mai spune că romanii și-au impus limba latină ca limbă oficială, iar dacii au fost obligați să renunțe la propria limbă. De asemenea, cultura romană, dar și căsătoriile mixte au contribuit la romanizare.

Aceste câteva respective istorice sunt contestate de teoria lui Miceal Ledwith, confidentului Papei Ioan Paul al II-lea și omul care a avut acces la cele mai bine păstrate documente istorice de la Vatican. Acesta a făcut o declarație șocantă pentru postul de televiziune TVR Cluj, în 2012, când a acordat un interviu mai amplu. Conform documentelor secrete de la Vatican, limba latină cultă, adică limba romanilor din anii când a fost cucerită Dacia, se trage din limba română străveche.

Acest fapt schimbă total istoria pe care o învățăm la şcoală în zilele noastre pentru că atunci când romanii au reușit să stăpânească o parte infimă din Dacia, vechii daci știu deja limba romanilor și nu a mai fost nevoie de romanizare. Dacii nu au avut nevoie să renunțe la limba lor pentru că înțelegeau fără nicio problemă latină cultă a românilor. Din această perspectivă, romanii și cu dacii au fost unul și același popor, iar Dacia nu a mai avut nevoie de romanizare, așa cum au presupus istoricii.
dacii-si-romanii Miceal Ledwith: "Limba latină se trage din limba română!"

Un alt fapt ciudat s-a petrecut în clipa în care romanii și-au pierdut interesul asupra Daciei, aceasta urmând să fie pierdută definitiv în clipa în care carpii (dacii liberi) au atacat trupele române în 256. De asemenea, împăratul Hadrian a manifestat dezinteres față de Dacia, iar motivele nu sunt pe deplin cunoscute. Probabil că romanii nu s-au așteptat la o asemenea greutate să transforme Dacia într-o provincie Romană.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și