The news is by your side.

MEZELURILE sunt mai rele decât GAZELE DE EŞAPAMENT, iar MICUL este MARE CANCERIGEN

0

Ştim cu toţii că mezelurile pe care le găsim în galantare conţin aditivi periculoşi care ne pot ataca sănătatea. Şi totuşi… le cumpărăm şi le mâncăm în continuare, pentru că… nu-i aşa… ce mai e azi 100% sănătos?! O agenţie care ţine de Organizaţia Mondială de Sănătate (OMS) a făcut însă ieri public un studiu terifiant.

Carnea roşie şi carnea procesată pot provoca forme de cancer ale sistemului digestiv şi alte boli grave, susţin medicii Agenţiei Internaţionale pentru Studii Oncologice, instituţie parte a OMS.

În urma unui raport la care s-a lucrat timp îndelungat, specialiştii au inclus carnea procesată, aşa cum este cea folosită în crenvurşti, mici sau în şuncă, în grupul 1 de risc, alături de tutun, azbest şi… gaze de eşapament rezultate de la motoarele diesel!

“Statistic vorbind, pentru o persoană riscul de îmbolnăvire de cancer colorectal din cauza consumului de carne procesată e redus, însă acest risc creşte odată cu cantitatea de carne consumată”, a explicat dr. Kurt Straif, conducătorul programului de monografii derulat în cadrul IARC.

Carnea roşie, în a doua grupă de risc

Carnea roşie, categorie în care este inclusă carnea de vită, miel/ oaie/berbec şi porc, a fost introdusă în a doua grupă de risc, fiind clasificată drept “carcinogen probabil”. “Cei care au făcut studiul subliniază pericolul care îi paşte pe cei care consumă carne, fie ea roşie, procesată sau nu, în cantităţi mari, dar se recunoaşte voalat că nu o putem elimina total din alimentaţie.

Toţi medicii recomandă consumul de carne, între 50 şi 100 de grame pe zi”, a declarat pentru Libertatea Sorin Minea, preşedintele Romalimenta. Că trebuie să evităm tocăturile sau alimentele la care se umblă e de părere şi doctorul Andrei Laslău, specialist în chirurgie.

mezeluri MEZELURILE sunt mai rele decât GAZELE DE EŞAPAMENT, iar MICUL este MARE CANCERIGEN

“Carnea procesată – hotdog, şuncă, burgeri, pasta de carne cu conservanţi, cărnurile la conservă, tot ce conţine nitrit de sodiu – nu este deloc sănătoasă. În schimb, o bucată de muşchi de porc făcut la cuptor, de exemplu, sau o ciorbă de văcuţă nu sunt problematice. Carnea roşie e valoroasă ca sursă de proteine de calitate, fier, vitamina B12”, explică medicul.

Libertatea

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și