Metode naturale pentru îmbunătățirea digestiei și calmarea stomacului

Dacă fiecare masă devine un chin din cauza digestiei dificile, nu dispera. Există metode naturale pentru a o îmbunătăţi şi a te simţi din nou bine.

Digestia dificilă vine “la pachet” cu greaţă, hiperaciditate sau aciditate, lipsa poftei de mâncare. În cazul reducerii concentraţiei de acid clorhidric în sucul gastric, are loc fenomenul de reducere a activităţii digestive. De aceea, se recomandă plante medicinale cu un conţinut ridicat în substanţe amare, care stimulează salivaţia.

ALIMENTE ŞI CONDIMENTE IUŢI ŞI AROMATE

Numeroase alimente şi condimente au calitatea de a activa secreţia sucurilor gastrice. Printre acestea se distinge ardeiul iute. Este iritant prin conţinutul în capsacină, excitând secreţiile gastrice. Se recomandă să fie consumat în cantităţi mici, însă e contraindicat celor care suferă de gastrită, ulcer sau hemoroizi.

Hreanul stimulează şi el digestia. Se poate consuma ca atare sau ca vin tonic. Acesta se prepară prin macerarea a 30 g rădăcina de hrean ras, timp de 24 de ore, într-un litru de vin. Se strecoară şi se ia câte un păhărel de 50 ml înainte de mese.

Mai sunt indicate: usturoiul, leuşteanul, pătrunjelul, mărarul, tarhonul, ridichile şi ţelina.

STIMULAREA SECREŢIILOR GASTROINTESTINALE

În tratarea sindroamelor dispeptice, un loc important îl ocupa stomahicele, specii de plante care favorizează digestia prin stimularea secreţiei sucurilor gastrointestinale. Printre acestea se numără castanele comestibile. Se pot consuma  sub forma de piure sau decoct (se fierb 15-20 g de castane într-un litru de apă timp de 2-3 minute). Se beau două-trei căni pe zi.

Coacăzele negre, roşii sau agrişele se consumă ca atare sau sub formă de suc. Se recomandă 100-300 g pe zi, după mesele principale.

SCHINELUL, BUN ŞI PENTRU PROBLEMELE BILIARE

Datorită subsţantelor amare pe care le conţine, schinelul stimulează secreţiile gastrice. Ca urmare, ajută persoanele care au tulburări de digestie şi dispepsie biliară. Se prepară sub formă de infuzie (o lingură de plantă la o cană cu apă). Se bea câte un sfert de cană, cu o jumătate de ora înaintea meselor principale.

Nu se îndulceşte. Se mai poate prepara şi tinctură de schinel. Se macerează 50 de grame de plantă în 250 ml alcool alimentar de 70 de grade, timp de opt zile. Se strecoară şi se depozitează în sticluţe închise la culoare, într-un loc ferit de căldură şi lumină. Se iau 40-50 de picături în puţină apă, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Schinelul este contraindicat în gastrite şi în ulcerul gastric.

O metodă de facilitare a digestiei constă în masajul circular, de 20-30 de ori, al stomacului în sensul acelor de ceasornic, iar apoi de tot atâtea ori în sens invers. Pentru cei care suferă de constipaţie cronică, masajul se recomandă a fi executat în sens orizontal, de la dreapta la stânga.

digestie - Metode naturale pentru îmbunătățirea digestiei și calmarea stomacului

După masa de prânz, ar fi bine să faci o plimbare uşoară de 10-15 minute. Apoi, dacă este posibil, urmează siesta stând culcată sau chiar dormind o jumătate de oră. Dintre alimentele care ar fi bine să fie consumate des, sunt spanacul şi varza acră. Dintre fructe, cele mai utile sunt citricele, merele, strugurii şi tomatele.

loading...

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns