METODE FIABILE DE PREVIZIUNE PE TERMEN SCURT A UNUI SEISM

METODE FIABILE DE PREVIZIUNE PE TERMEN SCURT A UNUI SEISM

Conform specialiștilor, este dificil să faci o previziune pe termen scurt cu privire la data și magnitudinea unui seism. Cu toate acestea, sunt câteva metode pe care specialiștii le consideră fiabile. Vă prezentăm câteva dintre acestea.

Comportamentul animalelor

Înainte de a se produce un seism devastator în provincia chineză Sichuan, mii de batracieni au părăsit zona.

În anul 1775, un cutremur devastator a distrus în mare parte Lisabona. Kant scria că înainte cu câteva zile de producerea cutremurului, mii de animale au părăsit zona orașului. Șoareci, șobolani, șerpi au părăsit zona în mare viteză.

Nu numai animalele de mici dimensiuni au un comportament specific înainte de un cutremur. Înainte de producerea unui tsunami generat de un seism, toți elefanții din Sumatra au părăsit zona care urma să fie afectată.

Concentrația de radon

Radonul este un gaz radioactiv natural. S-a observat că înainte de a se produce un seism, cantitatea de radon crește semnificativ. Creșterea este generată de fricțiunile dintre roci care se produc înainte de ruptura seismică. Gazul este împins spre exteriorul scoarței terestre.

Creșterea nivelului apelor

În 4 februarie 1975, în China a avut loc un cutremur violent. Cu câteva ore înainte de producerea cutremurului, nivelul apei din fântâni a crescut cu peste 20 de centimetri. Autoritățile au decis evacuarea a peste 100000 de persoane din zonă, cu câteva ore de producerea unui cutremur care a avut o magnitudine de 7,4 pe scara Richter.

Loading...

Metoda VAN

rp_cutremur.jpg

Este o metodă numită astfel după numele cercetătorului grec Varotsos, care a observat în anul 1980, că înainte de producerea unui cutremur se înregistrează anomalii numite SES, semnale electro-seismice.

Metoda constă în a înregistra curenții electrici naturali care circulă în subsol.

loading...

Related posts