Născută în anii ’50 în Statele Unite ale Americii, tehnica mesajelor subliminale a devenit o armă cât mai des folosită în manipularea maselor. Această tehnică se poate implementa atât în imaginile video cât şi în cele audio şi este un soi deviol al conștiinței” pentru că mesajul subliminal este introdus cu forța în subconștient.

Mesajele subliminale video

În anul 1957, James Vicary a susţinut că a reușit să crească vânzările Coca-Cola cu 57% într-o perioadă foarte scurtă. El a introdus mesaje foarte scurte în filmele de la cinematograf. Mesajele nu erau vizibile cu ochiul liber, dar subconștientul le percepea şi le asimila într-un mod inedit. Astfel, persoanele care priveau respectivele filme erau îndoctrinate şi împinse de la spate să cumpere Coca-Cola chiar fără să-și de seama. Bineânțeles că tehnica folosită de Vicary a stârnit controverse, iar autoritățile locale au fost nevoite s-o interzică. Cu toate acestea, psihologii au tot încercat să găsească un răspuns clar cu privire la manipularea subconștientului prin mesajele subliminale. Nu s-a dovedit nimic până în prezent.

Tehnica mesajelor subliminale a fost preluată şi de televiziuni. Prin spoturile publicitare se încearcă o manipulare a maselor pentru vinderea produselor. Omul poate să perceapă 25 de cadre pe secundă, ceea ce înseamnă că orice cadru suplimentar este ignorat de către ochiul uman, dar nu şi de către subconștient. Orice mesaj introdus pe o peliculă vizuală, care nu este perceput de ochi, devine automat mesaj subliminal. De fapt, el nu există, dar odată pătruns în subconștient poate să manipuleze.

În 1950, în timpul unui film difuzat într-un cinematograf american, s-a introdus de mai multe ori mesajulMănâncă Popcorn şi bea Coca-Cola„. El nu se putea observa cu ochiul liber, însă, vânzările de Popcorn au crescut cu 57%, iar cele de Coca-Cola cu aproximativ 20%. Aceasta este dovada clară că mesajele subliminale funcționează şi manipulează indiferent de circumstanțe.

Loading...

Un alt caz interesant s-a petrecut în campania electorală, din septembrie 2000, a lui George W. Bush, când cuvântulnenorocit” a fost introdus chiar înainte ca fotografia adversarului său politic  Al Gore să apară în spotul electoral. În urma difuzării acestui spot electoral se presupune că George W. Bush a câștigat alegerile în SUA.

Mesaje subliminale audio

Mesajele subliminale audio există şi sunt folosite la fel de bine ca şi cele vizuale. Dacă un mesaj subliminal vizual este invizibil ochiului, unul audio se bazează pe repetarea frecventă a unor texte care au menirea să manipuleze. Ele sunt lansate la o frecvență joasă, sub 20 de decibeli şi sunt greu de auzit, însă, creierul le poate decodifica şi în cele din urmă le implementează în subconștient.

O altă tehnică de manipulare este cea a sunetului alb. Încă nu se poate preciza cu exactitate semnificația acestui sunet, care în principiu este un zgomot de fundal în care sunt implementate anumite mesaje la o frecvență joasă. De asemenea, mesajele înregistrate într-o limbă străină au în impact devastator asupra psihicului uman chiar dacă aparent mesajele nu sunt înțelese.

Iată câteva exemple de mesaje subliminale transmise cu ajutorul muzicii:

Madonna / Like a virgin
Mesaj: Mă complac în păcat!

Queen / Crazy Little Thing Called Love
Mesaj: La dacu’ cu Bibilia, vreau doar magie neagră

Queen / One Vision
Mesaj: Dulcele meu Satan…este în mine!

Police / Every Little Thing  She Does Is Magic!
Mesaj: Doar cei răi au puterea!

Rolling Stones / Tops
Mesaj: Te iubesc, spuse Satan!

Prince / Purple Rain
Mesaj: Cerul va exploda într-o zi!

Cindy Lauper / She Bop
Mesaj: Eşti fără apărare în faţa răului şi trebuie să te obişnuieşti cu mesajele pe care ţi le trimitem! Ha! Ha! Ha!

Led Zeppelin / Stairway to heaven
Mesaj: Trebuie să trăiesc pentru Satan!

Acestea sunt doar câteva dintre mesajele subliminale care sunt transmise prin muzică, însă, paleta este mult mai largă. Se pare că fiecare artist transmite mesaje subliminale cu sau fără voia sa. Important de reținut este faptul că mesajele transmise au legătură cu maleficul, cu diavolul şi niciodată cu Dumnezeu. Oare de ce?

loading...