Memoria, limite și caracteristici. Secretele amintirilor

Fiecare dintre noi avem un trecut, avem amintiri, adică memorii. Memoria are anumite limite și caracteristici. Studiile realizate de specialiști au relevat că subiecții care au participat la un eveniment colectiv și-l amintesc în mod diferit.

Fiecare persoană a pus accent pe altceva, în momentul descrierii evenimentului. Explicația pe care au dat-o specialiștii a fost că fiecare dintre noi avem un anumit tip de memorie, iar evenimentele, chiar dacă au fost colective, le-am trăit în mod diferit.

Ce tip de memorie avem?


Memoria episodică se referă la un moment și la un loc precis, fără detalii. Memoria semantică este mult mai profundă. Ea merge până în abstractul lucrurilor, cu explicații de genul, unde ați fost în acel moment, ce ați simțit, ce persoane au participat și multe alte detalii.

Memoria semantică este plină de detalii senzoriale, perceptive. Numai unele persoane au o memorie autobiografică superioară, în sensul că își amintesc ce s-a întâmplat într-o anumită dată dintr-un an.

Memoria infantilă


Puțini dintre noi ne aducem aminte ce am făcut la un an, doi sau trei ani de la naștere. Studiile arată că un copil cu vârsta de șase luni care a învățat să apese pe un buton pentru a porni un trenuleţ, timp de trei săptămâni își amintește modalitatea de funcționare a jucăriei, după care intervine uitarea.
Foarte puțini dintre noi își amintesc cu au făcut la vârsta de un an sau doi. Se produce fenomenul de amnezie infantilă, pe măsură ce creștem.

Loading...

Amintirile false


creier

Cercetătorii canadieni au efectuat în anul 2015 un studiu cu privire la inducerea unor amintiri false asupra unor subiecți adulți. Inducerea se realiza prin discuții în cadrul cărora erau sugerate anumite întâmplări.

La sfârșitul acestui experiment cei 20 de subiecți au declarat că au vizionat un film cu un celebru actor, film care în realitate nu exista.

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...