Medicina tradițională africană și rolul său vindecător într-o lume modernă

Medicina tradițională africană și rolul său vindecător într-o lume modernă

Herbalismul, ghicitul și spiritismul se combină de cele mai multe ori în medicina tradițională africană, probabil cel mai vechi și mai variat sistem terapeutic din lume. Acest sistem holistic de îngrijire a sănătății are mulți practicanți și adepți, în ciuda declinului său pentru o perioadă de timp, medicina tradițională africană a redevenit populară pe întreg continentul african în ultimii ani.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), s-a estimat că „aproximativ 80% din populația din țările în curs de dezvoltare depinde de medicina tradițională pentru asistența medicală primară.“ Ceea ce este în prezent cunoscut sub numele de „medicina conventionala“  își are originile în Occident, în timp ce medicina tradițională își are rădăcinile în Asia și Africa.

Deși aceasta este, fără îndoială, forma cea mai proeminentă de medicină de astăzi, nu este accesibilă pentru oricine. Prin urmare, mulți se bazează chiar și astăzi pe medicina tradițională. Unele forme de medicină tradițională includ: medicina tradițională chineză , medicina ayurvedică (care are origini în societatea antică indiană) și medicina tradițională africană. Acesta ultim subiect va fi dezbătut în acest articol.

Prevalența medicinei tradiționale africane


Pe continentul african, medicina tradițională (sau ancestrală) din Africa pare a fi mult mai răspândită în comparație cu medicina tradițională occidentală . În Africa de Vest, de exemplu, s-a estimat că între 70-80% din populație se bazează pe medicina tradițională. Astfel de cifre nu sunt doar unice pentru acea parte a Africii, ci pot fi aplicate și pe întregul continentul. În țările OMS – regiunea africană, sa afirmat că „60-80% dintre oameni se bazează pe medicina tradițională africană pentru asistența medicală primară”.

Medicina tradițională africană

O abordare holistică


O diferență majoră între medicina tradițională, cea occidentală și medicina tradițională africană, este modul în care se văd bolile și tratamentele lor. Spre deosebire de contrapartida occidentală, se spune că medicina tradițională africană adoptă o abordare holistică, care se bazează pe premisa interconectării și adesea include tratamentul vegetal indigen.

Conform credinței tradiționale africane, ființele umane sunt compuse din diferite aspecte – fizice, spirituale, morale și sociale. Când aceste părți funcționează împreună armonios, o persoană va avea o stare bună de sănătate. Pe de altă parte, dacă oricare dintre aceste caracteristici este în dezechilibru, o persoană va deveni bolnavă fizic sau chiar spiritual. Astfel, boala nu este considerată doar o tulburare fizică, ci poate fi și o tulburare spirituală, morală sau socială. În mod similar, tratamentul unei persoane bolnave implică nu numai tratarea ființei fizice, ci poate implica și componentele spirituale, morale și sociale.

Societăți de medicină secretă


Practicanții medicinei tradiționale africane sunt destul de diferiți de medicii care practică medicina convențională. S-a spus că sunt de cele mai multe ori preotese, înalți preoți, moașe și herbalisti și sunt cunoscuți cu nume diferite în diferite părți ale Africii, inclusiv sangoma, n’anga și inyanga.

Înainte de a ajunge la o educație în medicina tradițională africană, este adesea necesară inițierea într-o societate secretă, deoarece multe caracteristici ale acestei forme de medicină pot fi transmise numai inițiaților. Cunoașterea medicinei tradiționale africane a fost adesea transmisă oral, adesea sub formă de povestiri, de la o generație la alta.

Stigmate împotriva medicinei tradiționale africane


În perioada colonială, sosirea medicamentelor occidentale a avut un impact negativ asupra medicinei tradiționale africane. De exemplu, medicina ancestrală a fost considerată inferioară și, prin urmare, a fost stigmatizată și marginalizată. Drept urmare, dezvoltarea acestei ramuri a cunoașterii africane a fost împiedicată pentru mult timp. În unele cazuri extreme, medicina tradițională africană a fost complet interzisă, datorită asocierii sale cu „vrăjitoria „. În ochii coloniștilor, această presupusă „vrăjitorie” era privită ca fiind „înapoiată” și „superstițioasă”, adică ceva nedorit și înspăimântător, care trebuia eliminat cu orice preț. Oare de ce?

Medicina tradițională africană

Nu este clar în ceea ce privește gradul de succes obținut de eforturile coloniștilor de a eradica medicina tradițională africană. Deși autoritățile coloniale au reușit să transmită legi care interzic practica, probabil că ar fi fost aproape imposibil să oprească societățile secrete în a o practica. Chiar dacă au avut succes în eforturile lor, estimările OMS arată că există o renaștere modernă în această practică. Mai degrabă decât încercarea de a scăpa de medicina tradițională africană, o abordare contemporană arată că ar fi mult mai benefic să încerci să înveți din practicile tradiționale și să lucrezi cu practicienii pentru combaterea bolilor din Africa.

Protejarea cunoștințelor tradiționale


Au fost efectuate numeroase studii privind medicina tradițională africană. Scopurile acestor studii includ în mod regulat protecția acestei forme ancestrale de cunoaștere, utilizarea unui sistem pentru a completa un sistem convențional.

De exemplu, deoarece un procent ridicat de africani sunt considerați că vor căuta ajutor unui vindecător tradițional atunci când sunt bolnavi, practicienii ar putea contribui la lupta împotriva HIV / SIDA. În plus, organizațiile care încearcă să combine medicina tradițională africană și tradițională occidentală speră să fie capabili să antreneze vindecătorii tradiționali, printre altele, să sensibilizeze localnicii cu privire la boală, să servească drept consilieri și să combată răspândirea acestei boli. Astfel, viziunea progresivă este de a vedea cum stilul holistic al tratamentului poate fi, de asemenea, o metodă complementară versiunii occidentale a medicinei.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)