Mecanismul din Antikythera, un fel de calculatorul antic

Mai bine de 2000 de ani epava unei nave comerciale grecești a zăcut pe fundul Mării Mediterane. În jurul vaporului se răspândiseră fel de fel de zvonuri despre comorile fabuloase care existau la bordul corăbiei, ulcioare enorme umplute cu monede de aur şi statui imense.

La începutul anilor 1900, pescarii de bureți s-au cufundat în apropierea insulei Antikythera descoperind epava navei şi comorile de la bordul său.

Aceasta a fost cea dintâi descoperire submarină care a dezvoltat controverse  şi dezbateri în cercurile științifice. Obiectele culese de la bordul navei au luat drumul Muzeului din Atena, unde au fost minuțios examinate. Cele care nu au putut fi identificate au fost puse deoparte în speranța că ulterioarele descoperiri puteau ajuta la identificarea acestor stranii obiecte.

Printre ele se numără nişte bucăţi de bronz puternic corodate. Simplele zgârieturi erau de fapt inscripții, iar îmbinarea lor i-a făcut pe cercetători să creadă că erau folosite la vreun mecanism. Inițial s-a crezut că era vorba despre un astrolab folosit în secolul I î. Hr.

Mai mult decât un astrolab

Abia în 1951, când omul de știință Derek de la Solla Price, de la Universitatea Yale, a efectuat cercetări amănunțite asupra bucăților de bronz, supunându-le la teste cu raze X şi gamma, a conchis că mecanismul era mai mult decât un astrolab oarecare.

Loading...

Obiectul de la Antikythera era un mecanism capabil să reproducă mișcarea reală a Soarelui, a Lunii şi a planetelor, atât în prezent cât şi în viitor. Mecanismul era un calculator străvechi, analogic, vechi de 2000 de ani.

În opinia lui Price, obiectul era o cutie dreptunghiulară de 30 cm lungime pe 15 înălțime, în care se afla mecanismul din bronz. Pe pereții acestuia se afla gravat modul de utilizare.

Pe primul cadran se afla prezentate două cercuri concentrice, pe al doilea semnele zodiacale, iar pe ultimul denumirea lunilor în limba greacă. Un ac marca poziția Soarelui în cadrul zodiacului pentru fiecare zi a anului. Al doilea cadran indica eclipsele de Soare pe o perioadă de 80 de ani, iar ultimul înfăţişa diferitele faze ale Lunii.

Mecanismul din Antikythera

Nu s-a putut indentifica niciodată cine a construit acest calculator antic, însă, se presupune că ar fi fost un locuitor din Rhodos pentru că acolo se întruneau toate condițiile culturale şi tehnologice pentru o asemenea invenție.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și