Take a fresh look at your lifestyle.

MATERIA ÎNTUNECATĂ SCHIMBĂ PRINCIPIILE GRAVITAȚIEI

0

Materia întunecată reprezintă unul dintre cele mai mari mistere ale cosmologiei moderne. Despre materia întunecată se cunosc puține lucruri. Unul dintre acestea se referă la faptul că menține ca o ancoră sistemele solare și galaxiile, împiedicând prăbușirea acestora.

Pământul este învăluit de un halou de materie întunecată. Această afirmație este susținută de anomaliile înregistrate la navele și sateliții tereștri care își schimbă inexplicabil vitezele pe orbita Pământului.

Primele informații despre materia întunecată au fost făcute în anul 1933, de cercetătorul Fritz Zwicky. În zilele noastre, cu ajutorul telescopului Planck, s-a estimat că 27% din Univers este materie întunecată, în timp ce materia obișnuită reprezintă 5%.

Despre materia întunecată se spune că interacționează numai gravitațional cu materia obișnuită. Cu toate că a fost numită materie întunecată, ea este transparentă și nu absoarbe fotoni.

Calculele recente ale specialiștilor de la NASA sugerează că planeta noastră este înconjurată de particule de materie întunecată sub forma unor filamente lungi invizibile ce se întind de pe suprafața Pământului și până în spațiul cosmic.

Loading...

Materia neagră a putut fi măsurată numai din punct de vedere gravitațional, aceasta fiind invizibilă, nu absoarbe și nu reflectă lumină. S-a estimat că materia întunecată este mai mare decât sistemul nostru solar.

Particulele care formează materia întunecată nu sunt protonii, neutronii, electronii sau neutrinii. Specialiștii au numit particulele axioni sau neutrini sterili. Materia întunecată produce efectul de lentilă gravitațională, în sensul că lumina care vine de la obiecte îndepărtate este curbată de materia întunecată.

univers viu

Oamenii de știință calculează masa obiectelor din Univers, studiind traiectoria lor. Galaxia noastră are forma unei sfere. Conform legii gravitației, corpurile care se află în interiorul galaxiei ar trebui să aibă o viteză mai mare ca a celor care se află în extremitățile sferei. În realitate, lucrurile nu stau așa. Cercetătorii susțin că existența materiei întunecate face ca legea gravitației să nu funcționeze.

loading...