Mata Hari, un dublu spion sau un țap ispășitor pentru Franța?

Mata Hari, un dublu spion sau un țap ispășitor pentru Franța?

Mata Hari a fost dansatoare profesionistă și amantă de profesie, care a devenit spion pentru Franța în timpul Primului Război Mondial. Suspectată de a fi agent dublu, a fost executată în 1917.

Anii tinereții – Mata Hari

Mata Hari s-a născut pe 7 august 1876 la Leeuwarden, Olanda. Tatăl Adam Zelle, comerciant de pălării care a falimentat din cauza investițiilor proaste, iar mama Antje Zelle, care sa îmbolnăvit și a murit când Mata Hari avea 15 ani, au fost părinții săi. După moartea mamei sale, Mata Hari și cei trei frați ai ei au fost trimiși să trăiască la rude.

Atunci a fost momentul când Mata Hari a decis că biletul ei câștigător în viața este sexualitatea.

La mijlocul anilor 1890, ea a răspuns cu îndrăzneală unui anunț din ziar care căuta o mireasă pentru Rudolf MacLeod, un căpitan britanic care locuia în Indiile de est olandeze, adică în Indonezia de astăzi.

Mata Hari

În ciuda unei diferențe de vârstă de 21 de ani, s-au căsătorit la 11 iulie 1895, când Mata Hari avea doar 19 ani. A avut o căsnicie extrem de grea pentru că soțul său devenise un alcoolic. În urma acestei căsătorii au rezultat doi copii, un băiat și o fată.

Fiul cuplului a murit în 1899 după ce un angajat al familiei l-a otrăvit din motive care sunt necunoscute și în ziua de astăzi. Acest ultim eveniment i-a schimbat viața pentru totdeauna, pentru că soțul său a rămas cu fata, iar Mata Hari a fugit în Europa pentru o nouă șansă.

Debutul în lumea mondenă – Dansatoare și stăpână exotică

Toate lucrurile „orientale” erau mândria în Parisul din 1905. Din acest motiv, dar și susținută de un diplomat francez, Mata Hari a devenit de profesie dansatoare. Ea susținea că este fiica unui dansator originar din Java și a venit în Europa pentru a încânta ochii bărbaților.

Adevărul era cu totul altul, iar scopul femeii era de a atrage cât mai mulți bărbați potenți financiar în patul său.

Într-un spectacol de grădină memorabil, Mata Hari a apărut aproape goală pe un cal alb. Atuul său era fundul. Sânii ăi avea foarte mici și îi ținea tot timpul acoperiți cu un sutien din perle și pietre prețioase. În urma acestui spectacol grandios, fosta soție de militar s-a transformat pur și simplu într-o divă a timpului și atunci și-a luat numele de Mata Hari, un cuvânt malay pentru „ochiul zilei” sau „răsăritul soarelui”.

Mata Hari

Un reporter la Viena a descris-o pe Mata Hari ca fiind „subțire și înaltă, cu grația unui animal sălbatic și cu părul albastru-negru”. Fața ei, a scris el, „face o impresie ciudat de străină.” Un alt scriitor entuziast a numit-o „o felină extrem de feminină, maiestuoasă, tragică, cu mii de curbe și mișcări ale corpului tremurând în mii de ritmuri”.

În decursul câtorva ani Mata Hari aproape a dispărut. Pe măsură ce dansatorii mai tineri cucereau scenele, prezentările ei au devenit sporadice. Ea și-a completat veniturile prin seducția guvernanților și a militarilor; sexul a devenit strict o practică financiară pentru ea.

Primul Război Mondial era pe cale să izbucnească iar Mata Hari părea să-și găsească o nouă îndeletnicire, cea de spion.

Dublu spion? Acuzații contrafăcute

La aproape de 40 de ani Mata Hari s-a îndrăgostit de un căpitan rus de 21 de ani, Vladimir de Masloff, în 1916. Acesta fusese trimis pe front și într-o bătălie și-a pierdut un ochi. Cariera sa militară părea că este pe sfârșit și din acest motiv Mata Hari a fost dispusă la orice sacrificiu pentru a câștiga bani.

Trebuie menționat faptul că Mata Hari se întâlnise încă din 1915 cu un diplomat german la Haga. Acesta din urmă i-a oferit o sumă imensă de bani pentru a spiona pentru Germania. Ea a acceptat mai mult pentru bani, pentru că se pare că nu și-a îndeplinit niciodată misiunea.

Abia în 1916 a fost contactată de Georges Ladoux pentru a deveni spion pentru Franța. Ea a acceptat, dar a uitat să-i spună căpitanului francez că acceptase aceeași misiune și pentru Germania.

Mata Hari a insistat să-și folosească conexiunile pentru a ajunge la centrul de comanda superioară a Germaniei și pentru a obține secrete acestora – dar nu a ajuns niciodată atât de departe. A întâlnit un atașat german și a început să-i arunce bucăți de bârfă, sperând să primească niște informații valoroase în schimb.

În schimb, ea a fost numită spion german în comunicatele pe care le-a trimis la Berlin – care au fost imediat interceptate de francezi. Unii istorici cred că germanii au suspectat că Mata Hari ar fi fost spion francez și au trimis astfel de mesaje în mod deliberat – se știa că sunt ușor de decodat de francezi. Alții, desigur, cred că ea era de fapt un agent dublu german. În orice caz, autoritățile franceze au arestat-o ​​pe Mata Hari pentru spionaj în Paris la 13 februarie 1917.

În timpul interogărilor lungi ale căpitanului Pierre Bouchardon, Mata Hari i-a spus că niciodată nu a trădat Franța și tot ceea ce a făcut a fost împotriva Germaniei. Mata Hari trebuia condamnată și executată cu orice preț, pentru a ridicat moralul trupelor pe frontul de Vest.

Mata Hari

În cele din urmă, Mata Hari a recunoscut că a primit o sumă de bani de la un oficial german. Aceasta i-a fost piatra funerară, pentru că în ciudat faptului că serviciile secrete nu aveau dovezi clare că Mata Hari fusese spion dublu, ea trebuia executată cu orice preț.

Majoritatea istoricilor consideră că arestarea și urmărirea penală au fost programate în mod intenționat de Ladoux și francezi. 1916 a fost un an de grave obstacole franceze pe Frontul de Vest, care i-a lăsat pe soldați demoralizați și în ipostaza de a refuza lupta.

Moarte și moștenire

Mata Hari a fost executată pe 15 octombrie 1917. Îmbrăcată într-o haină albastră și cu o pălărie rotundă pe cap, Mata Hari s-a prezentat în fața plutonului de execuție. Chiar înainte ca soldații să tragă, Mata Hari și-a dat jos ochelarii și le-a transmis acestora un sărut.

Câteva secunde mai târziu, cadavrul celebrei spioane zăcea într-o baltă de sânge. Cazul fusese rezolvat și astfel oficialii francezi și-au justificat pierderea vieților soldaților prin moartea unor oameni nevinovați, printre care și Mata Hari.

loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)