Sanatate

Maselarita, calmantul durerilor dentare

Măselariţa este o plantă de leac deosebită, utilă mai ales prin frunzele ei. Este bine că planta să se culeagă dimineaţa, după ce roua s-a ridicat, pentru că atunci conţine cea mai mare cantitate de alcaloizi.

Frunzele de măselariţa se usucă în straturi subţiri, întinse una lângă alta, sau înşirate pe sfoară, că frunzele de tutun. Denumită popular în funcţie de regiunea geografică, nebunariţa, buruiana de masele sau ciumasca, această plantă este deosebit de toxică, putând provoca decesul.

Fiind înrudită cu mătrăguna, conţine alacaloizi între care l-hiosciamina, scopolamină. Aceştia se folosesc în diferite produse farmaceutice, precis dozate, că antispastic al musculaturii netede, eterocolite spastice, hipersecreţii digestive şi bronşite, în astm, în excitaţii motorii maniacale, boala Parkinson.

La ţară, seminţele de măselariţa se folosesc sub formă de fumigaţii în calmarea durerilor de masele, de unde şi denumirea populară. Acţionează ca antinevralgic şi antispasmodic.

Dozarea cantităţii de plantă trebuie făcută cu foarte mare atenţie. Intoxicaţia cu măselariţa se recunoaşte prin uscarea gurii şi sete puternică. Pupila se dilată şi este insensibilă la lumină.

Urmează ameţeală, dureri de cap, veselie exagerată, uneori accese de furie, accelerarea pulsului şi a respiraţiei, halucinaţii. Frunzele se folosesc sub formă de infuzie astfel: două frunze se fierb timp de 5 minute în 250 ml apă. Se bea o cană de ceai în decursul unei zile, în înghiţituri mici.

loading...

Extern, se aplică sub formă de comprese: frunzele mărunţite se amestecă în părţi egale cu untura şi se aplică pe zonele afectate. Tinctura: 20 g de frunze mărunţite sau măcinate fin se pun în 250 ml alcool alimentar de 70 grade.

Se ţin la macerat timp de 15 zile, agitându-se de mai multe ori pe zi, pentru a extrage principiile active din plantă. Se strecoară şi se administeaza maximum 3 ml în 24 ore.

maselarita - Maselarita, calmantul durerilor dentare

Ceaiul este bun în combaterea tusei pe fond nervos. Din această plantă se fac ţigări antiastmatice. Fiind o plantă otrăvitoare, se foloseşte numai cu avizul medicului.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top