Marilyn Monroe: Ultimele zile din viața vedetei americane

Marilyn Monroe: Ultimele zile din viața vedetei americane

Marilyn Monroe, în august 1962, încerca să se adune și să-și facă ordine în viață. Ea tocmai își cumpărase prima ei casa în cartierul Brentwood, California pentru suma de $ 75.000, a fost pe coperta revistei Life și se pregătea să joace în filmul Something’s Got to Give.

Toate aceste schimbări erau salutate de publicul american, care se săturase de o Marilyn Monroe care părea să aibă numai probleme. În urmă cu un an divorțase de cel de-al treilea soț al său , dramaturgul Arthur Miller, după care au apărut zvonuri că ar fi avut o idilă cu John F. Kennedy Jr., iar aparițiile ei, în mod normal, perfecte, au fost înlocuite unele dezastruoase (unghii care au nevoie de manichiură și pedichiura).

Pe 6 august 1962, Monroe a fost găsită moartă în locuința ei, de pe strada Helena Drive. S-a estimat că a murit cu șase până la opt ore înainte de ziua de 5 august. Avea un receptor de telefon în mână și era întinsă cu fața în jos fără haine. Lângă ea se afla o cutie de pastile goală de Nembutal, un medicament folosit adesea ca pastilă de dormit.

Finalul tragic al vedetei americane a făcut înconjurul lumii. Pentru că viața sa a fost presărată cu numeroase scandaluri, în jurul morții lui Marilyn Monroe s-au născut numeroase speculații. Marilyn Monroe s-a sinucis la doar 36 de ani.

Viața lui Marilyn Monroe, ascensiuni și coborâșuri


În ciuda faptului că este cunoscută ca unul dintre cele mai mari simboluri sexuale din istoria culturii pop, viața personală a lui Monroe a fost plină de drame.

Născută Norma Jeane Mortenson la 1 iunie 1926, în Los Angeles, Monroe a fost împărțită între orfelinate și case de plasament de-a lungul copilăriei. Avea doar 16 ani când s-a căsătorit cu James Dougherty, căsătorie care a durat din 1942 până în 1946, căsătorindu-se ulterior cu legenda baseballului Joe DiMaggio în 1954 și cu dramaturgul Arthur Miller din 1956 până în 1961.

Marilyn Monroe

Căsătoria ei cu Miller a fost cea mai lungă. În perioada respectivă, a suferit mai multe avorturi și, uneori, a dat vina pentru consumul de droguri și alcool. Abuzul ei de substanțe și diferențele conceptuale ale cuplului care a lucrat împreună la filmul din 1961, The Misfits, i-au dezvoltat stresul vedetei americane. Deși au terminat filmul, Monroe a ales data divorțului din 20 ianuarie 1961, în speranța de a îngropa știrea ca urmare a inaugurării prezidențiale a JFK.

Un an mai târziu, în martie 1962, Monroe s-a întâlnit cu JFK la o petrecere din Palm Springs, la casa lui Bing Crosby. Toate acestea s-au petrecut chiar înainte de faimoasa lor apariție publică la o strângere de fonduri democratice, la 19 mai 1962, unde Monroe a cântat înfăptuirea ei de „Happy Birthday, Domnule președinte ”, purtând o rochie făcută de designerul Jean Louis, care a dat iluzia că este goală.

JFK declara după această performanță: „Acum mă pot retrage din politică după ce mi s-a cântat „La mulți ani„ într-un mod atât de dulce și sănătos.” Dar nimeni nu anticipa că în următoarele 3 luni Marilyn Monroe nu va mai fi printre oameni și va alege calea sinuciderii.

Cariera în cădere liberă


După o serie de dezamăgiri în box office cu filmele Let’s Make Love din 1960 și The Misfits din 1961 , Monroe începuse să simtă efectele prăbușirii carierei. Pentru a înțelege acest lucru, felul în care a jucat în serialul Something’s Got to Give din 1962, a determinat-o să fie concediată pe 8 iunie 1962, de 20th Century-Fox Studios.

Studioul de film a spus că întârzierile ei constante au costat producția de 2 milioane de dolari și au dat-o în judecată pentru 500.000 de dolari. „Managementul este ceea ce nu este în regulă cu afacerea”, a spus Monroe, potrivit New York Times. „Să dai vina pe vedete, pentru necazurile Hollywood-ului, este o prostie. Acești directori nu ar trebui să muncească acolo”.

Bătălia publică i-a pătat reputația, dar Monroe știa ce avea de făcut și se pregătea să întoarcă lucrurile. Apăruse pe copertile revistelor de prestigiu precum Life și Paris Match – și negociase cu studiourile pentru a fi angajată înapoi la Something’s Got to Give , întorcându-se la muncă imediat. De asemenea, ea plănuia să susțină o conferință de presă prin care să-și explice comportamentul din ultima perioadă.

Nu se știe ce s-a întâmplat, dar în timp ce își pregătea minuțios revenirea, în noaptea de 5 august, se pare că a ales să părăsească această lume.

Monroe căutase ajutorul unui psihiatru


Marilyn Monroe era bântuită și dominată de demoni. Ea nu se mai regăsea și se pare că avea nevoie foarte mare de afecțiune sufletească decât orice altceva. O frază celebră explică cel mai bine acest lucru:

 „A fi un simbol sexual este o sarcină grea de dus, mai ales atunci când ești obosită, rănită și fără puteri. Hollywoodul este un loc unde te vor plăti. 1.000 de dolari pentru un sărut și 50 ¢ pentru sufletul tău ”și„ dacă închid ochii și mă gândesc la Hollywood, tot ce văd este o singură vară. ”

Mama ei naturală și-a petrecut mare parte din viață în clinici de psihiatrie, iar Monroe era hotărâtă să nu-i urmeze soarta. În 1961, a intrat în clinica de psihiatrie Payne Whitney, de ceea ce fugise chiar i se întâmpla.

Ultima seară din viața lui Marilyn Monroe

În momentul decesului ei, a căutat ajutorul psihiatrului Dr. Ralph Greenson. De fapt, în jurul orei 17:15 sâmbătă înainte de moartea ei, ea vorbise cu Greenson timp de aproximativ o oră la telefon și i-a sugerat „să meargă la plimbare atunci când nu poate dormi”. Psihiatrul credea că o să-i urmeze sfatul, dar vedeta a ales să se sinucidă pentru a avea liniște deplină.

Marilyn Monroe

Sticla goală cu pastile, descoperită lângă cadavru, provenea dintr-o rețetă care tocmai i se dăduse cu câteva zile înainte – și trebuia să ia una pe noapte, a spus dr. Hyman Engelberg. De asemenea, pe suportul patului s-au găsit alte 12 – 15 sticle de medicamente asemănătoare.

Menajera ei, Eunice Murray, o văzuse pe Monroe îndreptându-se spre dormitorul ei, în jurul orei 8 pm, duminică seara. În jurul orei 03:25, a observat că lumina era încă aprinsă în camera lui Monroe și a mers să o verifice – dar nu a auzit niciun răspuns. L-a sunat-o pe Greenson care a venit și a spart geamul ușii și apoi a găsit cadavrul lui Monroe.

Marilyn Monroe, o moarte controversată


Concluzia oficială a fot că actriţă s-a sinucis cu o supradoză de somnifere Nembutal şi hidroxid de clor, dar există foarte multe detalii ciudate în relatările privind moartea sa, care au rămas neexplicate chiar şi în prezent.

Un prim exemplu este ora decesului sau, care a fost estimată în prima fază între orele 21:30 şi 23:30. Această oră a fost schimbată în mod misterios atunci când ancheta s-a finalizat şi nimeni nu a acordat nicio explicaţie.

Medicul şi menajera sa au oferit răspunsuri vagi, iar unii dintre prietenii săi au susţinut că Marilyn Monroe murise în jurul orei 3:00, iar poliţia fusese chemată abia la ora 4:00. Care este motivul pentru aceste diferenţe mari de timp? De ce i s-a permis menajerei să fugă în Europa fără să fie interogată de mai multe ori?

Marilyn Monroe – Conspirație sau nu?


Nimic nu demonstra că Marilyn Monroe luase medicamentele care i-au produ decesul. Şi atunci cum le-a luat? Medicii au susținut că le-a luat sub forma unei clisme. Acesta teorie pare puţin probabilă pentru realizarea unei sinucideri. Şi în plus raportul final a demonstrat că erau foarte mulţi oameni care vroiau să scape de ea din diferite motive.

Este posibil că aventurile lui Marilyn Monroe cu indivizi aflaţi în poziţii cheie să fi permis să aibă acces la unele dintre cele mai bine păstrate secrete ale SUA. Din această cauză CIA devine un suspect veritabil în moartea sa. Dacă au descoperit câte de multe ştia Marilyn atunci este logic că au dorit s-o elimine prin orice metodă. În acest fel, au plănuit o moarte accidentală pentru a-şi ascunde urmele.

Marilyn Monroe

Membrii clanului Kennedy, la acea vreme cea mai influentă familie din SUA, intra indubitabil în categoria suspecţilor. Relaţia lui Monroe cu preşedintele John F. Kennedy este bine cunoscută în prezent, dar în acele vremuri era un secret foarte bine ascuns. Se presupune că frumoasă blondă a intrat în posesia unor informaţii vitale, fapt pentru care familia Kennedy a comandat moartea sa sau au făcut-o chiar ei.

Aceasta teorie capătă credibilitate pentru că atunci a existat un zvon cum că Robert Kennedy ar fi fost văzut în zona chiar în noaptea morţii sale.

Legătura cu mafia?


O altă teorie interesantă despre moartea lui Marilyn Monroe este aceea care susţine legătură sa cu Mafia. Deşi modul în care a murit pare străin de practicile Mafiei, este posibil ca la mijloc să fi existat un complot, pentru că suspiciunile să se îndrepte către crima organizată. Însă după cum ştim foarte bine nimic nu este imposibil pe această lume.

La decenii după dispariţia actriţei americane (5 august 1962), cauza morţii sale rămâne un adevărat mister. Foarte multe teorii ale conspiraţiei au fost inventate de către fanii săi, dar niciuna nu se poate proba cu adevărat.


Ne găsești pe Facebook, pe pagina Cultură Generală, pe Grupul Cunoașterii sau pe canalul de Youtube, Efemeride TV!


 

Loading...
CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)