Mările și oceanele cele mai mari mistere ale omenirii

Mările și oceanele cele mai mari mistere ale omenirii

Mările și oceanele sunt unul dintre cele mai mari mistere cu care se confruntă omenirea. Explorăm spațiul, cercetăm Universul, însă planeta noastră ascunde multe mistere care, cu toate că știința modernă a făcut multe progrese, rămân inexplicabile.

Trei cincimi din lumea în care trăim este acoperită de ape. Oamenii de știință au încercat să cartografieze fundul mărilor și al oceanelor cu cele mai performante mijloace, sonare, batiscafuri, submarine, camere de luat vederi de mare adâncime. Cu toate acestea, zonele abisale rămân o mare necunoscută.

În anul 1938, s-a descoperit că un pește preistoric numit Celacant, considerat dispărut, trăiește în oceanul Indian. Acest pește a cunoscut apogeul dezvoltării sale acum 60 milioane de ani.

Alți oceanografi au observat existența unor făpturi marine care sunt asemănătoare cu ihtiozaurul sau monosaurul din Pliocen, care seamănă cu un șarpe de mare.

Monstrul din Loch Ness, alintat Nessie, pare a fi un pește șopârlă de dimensiuni mari. Oceanograful danez Anton Brunn a descoperit un mormoloc cu aspectul unui țipar. Despre sepia uriașă se spune că seamănă cu un uriaș șarpe de mare.

Chiar și viețuitoarele marine care ne sunt familiare prezintă mistere. Țiparii din Europa și America ajung în Marea Sargaselor pentru a se reproduce, de unde nu se mai întorc. Tonul migrează din Brazilia, în Marea Mediterană.

Loading...

Pe fundul oceanelor există crevase cu o lungime de peste 7 mile, în interiorul cărora, la presiuni foarte mari, trăiesc multe viețuitoare.

Curenții oceanici sunt un alt fenomen întâlnit, care se produc la sute de metri în interiorul apelor și care urmează direcția opusă apelor de la suprafață. Dacă în emisfera nordică aceștia au o mișcare în sensul acelor de ceas, în emisfera sudică, mișcarea este în sens invers. Există și excepții, curentul Benguela curge drept.

Cele mai puternice vânturi și valuri se produc în Marea Caraibilor și Atlanticul de vest. Valuri puternice se produc și în mări, despre care se presupune că sunt cauzate de mișcările seismice sau alunecările de teren subacvatice.

Pe lângă bogăția incalculabilă pe care o ascund mările și oceanele, minerale, petrol, gaze, ele ascund ruinele unor vechi civilizații. Multe civilizații au pierit înghițite de ape. Despre Atlantida se spune că a fost înghițită de apele Atlanticului. Altele au pierit în Mediterană sau în apropiere de Bahamas.

Civilizațiile din Antarctica au pierit înghițite de ghețuri, anterior modificării poziției celor doi poli. Fundul oceanelor este într-o continuă mișcare. În mai 1973, o parte din șanțul Bonin, în apropiere de Japonia, s-a ridicat cu 3000 metri.

Cele mai multe seisme înregistrate într-un an, au loc în partea centratlantică, acolo unde se presupune că s-a scufundat Atlantida.

În Golful Stream se produce un alte fenomen inexplicabil. Este vorba despre apariția unor fâșii luminoase de apă albă. Unii cercetători au emis ipoteza că fenomenul este generat de radioactivitatea apei. Fenomenul a fost consemnat prima dată de Columb.

ocean

Astronauții care au efectuat zboruri în cosmos au declarat că ultima lumină pe care au văzut-o pe Pământ a fost apa albă.

Un alt fenomen studiat de cercetători este deriva continentelor, care este generată de mișcarea de rotație a planetei.

loading...

Related posts