Take a fresh look at your lifestyle.

MARILE CUTREMURE DIN ROMÂNIA. SEZONUL PRIMĂVARĂ-TOAMNĂ

Oamenii de știință sunt în imposibilitatea de a explica un eveniment seismic care s-a produs în 11 noiembrie 2018. Seismologii numesc acest fenomen roi de seisme.

Este vorba despre o succesiune de seisme care se produc în aceeași zonă timp de mai multe zile sau luni.

În această situație, este imposibil ca specialiștii să stabilească seismul principal de replicile care urmează. Fenomenul s-a produs în arhipelagul Mayotte din oceanul Indian.

National Geographic a publicat un articol în care specialiști în seismologie au declarat că acum șase luni au surprins un semnal ciudat, urmat de mai multe cutremure care s-au produs la o distanță de 50 kilometri de arhipelag.

În 10 mai 2018, arhipelagul a fost zguduit de un seism cu magnitudinea de 5,8 pe scara Richter. De atunci și până în prezent, au urmat sute de replici care continuă și în momentul de față.

Acum trei săptămâni, într-o zi în care nu s-a înregistrat niciun cutremur, seismologii au înregistrat o vibrație ciudată fără fluctuații bruște, dar care semnala o viitoare mișcare seismică. Vibrația era atipică cu frecvență joasă care se repeta la o perioadă fixă de 17 secunde.

Loading...

Referitor la explicația acestui fenomen, părerile specialiștilor sunt împărțite. Unii susțin că acest fenomen este cauzat de activitatea vulcanică care antrenează o mișcare a magmei de sub oceanul Indian. Ca urmare a acestor mișcări, arhipelagul s-a deplasat câțiva centimetri în ultimele luni.

Seism Center a prezentat date privind perioadele cu privire la riscul producerii unor cutremure în anul 2019, în diverse zone ale lumii. În ceea ce privește România, cele mai sensibile luni sunt sfârșitul lui ianuarie, februarie și martie, octombrie și noiembrie.

Studiind lista cu marile cutremure produse în România, am constatat următoarele. Cutremurul din anul 1802, cu o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter a avut loc în 26 octombrie. Cutremurul a fost resimțit la Moscova și Istanbul.

În anul 1838, s-a produs în 23 ianuarie, un cutremur cu magnitudinea de 7,5. În 10 noiembrie 1940, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade. A urmat în 4 martie 1977, un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade.

loading...

Comentariile sunt închise.