Marie Curie, fascinanta viața a femeii care a lucrat cu radioactivitatea

Marie Curie , pe numele său real Maria Salomea Skłodowska, a fost un fizician francez, de naționalitate poloneză, faimoasă pentru activitatea în domeniul radioactivității, dar și pentru faptul că a câștigat de două ori Premiului Nobel.

Născută la 7 noiembrie 1867, Varșovia, Polonia – a murit la 4 iulie 1934, lângă Sallanches, Franța

Împreună cu Henri Becquerel și cu soțul ei, Pierre Curie , i s-a acordat Premiul Nobel pentru Fizică din 1903.

Ea a fost singurul câștigător al Premiului Nobel pentru Chimie din 1911. Marie Curie a fost prima femeie care a câștigat Premiul Nobel și este singura femeie care a câștigat premiul în două domenii diferite.

Tinerețe

Din copilărie a fost remarcabilă pentru memoria sa prodigioasă, iar la vârsta de 16 ani a câștigat o medalie de aur la terminarea învățământului secundar la un liceul rusesc.

Pentru că tatăl ei, profesor de matematică și fizică, și-a pierdut economiile prin investiții proaste, a trebuit să se angajeze ca profesor și, în același timp, a participat în mod clandestin la „universitatea liberă” naționalistă, .

La vârsta de 18 ani a ocupat un post de guvernatoare, unde a suferit din cauza unei relații amoroase nereușite.

Din câștigurile ei a reușit să finanțeze studiile medicale ale surorii sale Bronisława în Paris, sperând că aceasta o va ajuta ulterior să obțină o diplomă.

Mutarea la Paris, Pierre Curie, și primul Premiu Nobel

În 1891, Skłodowska s-a dus la Paris și, folosind numele Marie, a început să urmeze cursurile lui Paul Appel, Gabriel Lippmann și Edmond Bouty la Sorbona.

Acolo s-a întâlnit cu fizicieni consacrați precum Jean Perrin , Charles Maurain și Aimé Cotton. Skłodowska lucra noaptea pe șantierul studențesc și trăia cu pâine, unt și ceai. Și-a luat licența în științe fizice în 1893.

A început să lucreze în laboratorul de cercetare al lui Lippmann și în 1894 a s-a clasat pe locul al doilea la examenul licența la științe matematice. În primăvara acelui an l-a cunoscut Pierre Curie.

Fii mai puțin curios despre oameni și mai curios despre idei.

Marie Curie

Căsătoria lor (25 iulie 1895) a marcat începutul unui parteneriat care urma să producă rezultate de importanță mondială, în special descoperirea poloniului (numit de Marie în cinstea țării sale natale) în vara anului 1898 și cea a radiumului câteva luni mai târziu.

Marie Curie

În urma descoperirii lui Henri Becquerel (1896) a unui nou fenomen (pe care la numit mai târziu „radioactivitate”), Marie Curie, cauta un subiect pentru o teză.

Marie Curie și descoperirile sale

A decis să afle dacă proprietatea descoperită în uraniu se găsește în altă materie. Ea a descoperit că acest lucru era valabil pentru toriu în același timp cu GC Schmidt.

Concentrându-și atenția asupra mineralelor, ea și-a găsit interesul să se îndrepte spre uraninit, un mineral a cărui activitate, superioară celei de uraniu pur, ar putea fi explicată numai prin prezența în minereu a unor cantități mici de substanță necunoscută cu activitate foarte înaltă.

În timp ce Pierre Curie s-a dedicat în principal studiului fizic al noilor radiații. Marie Curie se străduia să obțină radiul pur în stare metalică. Descoperirea a fost realizată cu ajutorul chimistului André-Louis Debierne, unul dintre elevii lui Pierre Curie. Pe baza rezultatelor acestei cercetări, Marie Curie a primit doctoratul în științei în iunie 1903.

Nașterea celor două fiice, Irène și Ève , în 1897 și 1904, nu au ținut-o departe activitatea științifică. A fost numită lector în fizică la École Normale Supérieure pentru fete din Sèvres (1900).

A introdus acolo o metodă de predare bazată pe demonstrații experimentale. În decembrie 1904 a fost numită asistent șef în laborator, în regia lui Pierre Curie.

Moartea lui Pierre și al doilea premiu Nobel

Pierderea bruscă a lui Pierre Curie (19 aprilie 1906) a fost o lovitură amară pentru Marie Curie. De asemenea, a fost un moment hotărâtor în cariera sa: din acel moment avea să-și dedice toată energia pentru a finaliza lucrarea științifică pe care o întreprinse.

Marie Curie

La 13 mai 1906, ea a fost numită pe postul pe care fusese soțul ei; a devenit astfel prima femeie care a predat în Sorbona. În 1908 a devenit profesor titular, iar în 1910 a fost publicat tratatul său fundamental privind radioactivitatea.

În 1911 a primit Premiul Nobel pentru Chimie, pentru izolarea radiului pur.

Pe parcursul Primului Război Mondial, Marie Curie, cu ajutorul fiicei ei Irène, s-a dedicat dezvoltării utilizării radiografiei X. În 1918, Institutul Radium a început să opereze cu seriozitate și a devenit un centru universal pentru fizica nucleară și chimie.

Marie Curie și-a dedicat cercetările cercetării chimiei substanțelor radioactive și aplicațiilor medicale ale acestor substanțe.

Munca spre apusul vieții

Una dintre realizările remarcabile ale Mariei Curie a fost să înțeleagă necesitatea de a acumula surse radioactive, nu numai pentru a trata bolile, ci și pentru cercetare. Stocul rezultat a fost un instrument de neegalat până la apariția, după 1930, a acceleratoarelor de particule.

În 1934 Irène și Frédéric Joliot-Curie au descoeprit radioactivitatea artificială.

Marie Curie

La câteva luni după această descoperire, Marie Curie a murit ca urmare a leucemiei cauzate de acțiunea radiațiilor. Contribuția ei la fizică a fost imensă și recunoscută la nivel mondial

În 1995, cenușa lui Marie Curie a fost consacrată în Pantheonul de la Paris; ea a fost prima femeie care a primit această onoare pentru propriile realizări. Biroul și laboratorul său din Pavilionul Curie al Institutului Radium sunt păstrate ca Muzeul Curie.


Ne găsești pe Facebook, pe pagina Cultură Generală, pe Grupul Cunoașterii sau pe canalul de Youtube, Efemeride TV!


 

Loading...
CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)