Descopera lumea

Marele cutremur și istoria seismică din Vrancea

Zona Vrancea este responsabilă de peste 90% din totalul cutremurelor produse în România, eliberând peste 95% din energia seismică.

Aceste seisme cauzate de deplasarea plăcilor tectonice se produc la o adâncime destul de mare, fiind însă şi cele mai devastatoare, întrucât pot atinge magnitudini de până la 7,8 – 7,9 grade pe scara Richter.

La jumătatea secolului trecut, geofizicianul Ch. Richter a trimis o scrisoare interesantă autorităților române prin care susținea că zona seismică Vrancea este una specială, dar în același timp și una extrem de puternică atunci când vine vorba despre cutremure.

„Nicăieri în lume nu mai există o concentrare de populaţie atât de expusă la cutremure provenind sistematic din aceeaşi sursă. Singurele fenomene asemănătoare sunt cutremurele repetate ce au loc în adâncime în regiunea Hindukush, din India“.

Acest paragraf trebuia să fie o atenționare pentru autoritățile române din acele vremuri pentru ca viitoarele cutremure majore, produse de Vrancea, să nu mai fie atât de surprinzătoare. Bineînțeles că atunci, ca și acum, puțini au fost cei care au dat importanță siguranței clădirilor în fața forței naturii. Cutremurele au continuat să se producă, iar clădirile s-au prăbușit omorând oameni fără milă.

Cutremurul cel mare

loading...

De nenumărate ori mass media a informat publicul despre ceea ce înseamnă marele cutremur care va lovi România. Singura problemă este că atunci când deschidem analele cutremurelor provocate de Vrancea, aflăm cu stupoare că acest mare cutremur s-a produs deja în 1802.

Acel cutremur a fost cel mai mare produs de Vrancea, cel puțin în ultimii 200 de ani. A avut o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter și a făcut numeroase pagube materiale. Interesant mai este faptul că acest cutremur devastator s-a produs chiar de ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, 14 octombrie, ceea ce la vremea respectivă a fost considerat un semn de la Dumnezeu.

Istoria cutremurelor din România

La circa 27 de ani după cel mai mare cutremur din Vrancea, adică în 1838, un alt cutremur major a lovit România. Acesta a avut o intensitate de 7,3 grade pe scara Richter. Cu toate acestea nici pe departe nu s-a apropiat de intensitatea celui din 1802.

Așadar, după cum se poate vedea din tabelul de mai jos, acum doua secole Vrancea a născut 4 cutremure majore. Secolul trecut spaima României în materie de cutremure s-a produs în anul 1940, când un cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter a zguduit pământul și în 1977. Acesta din urmă a fost ultimul cutremur major mediatizat extrem de mult.

Cele mai puternice cutremure din România au avut loc în anii

1802 (magnitudine 7,9 )
• 1812 (magnitudine 6,5 )
• 1829 (magnitudine 7,3 )
• 1838 (magnitudine 7,5 )
• 1908 (magnitudine 7,1)
1940 (magnitudine 7,7 )
1977 (magnitudine 7,4 )
• 1986 (magnitudine 7,1 )
• 1990, la 30 şi 31 mai, au avut loc două cutremure cu magnitudine 6,9 şi respectiv 6,4)
• 2004 – magnitudine 6 grade, dar nu a produs victime sau pagube materiale

Așadar, la prima vedere lucrurile par extrem de simplu, dar să nu uităm ca natura niciodată nu respectă punctele de ciclicitate pe care oamenii le descoperă:

A) evenimentul moderat este un seism de 6,8-7 grade pe scara Richter, care are perioade de revenire de 25-30 de ani;

B) evenimentul sever, de 7,2-7,4, cu perioade de revenire de 46-81 de ani;

C) evenimentul extrem, de 7,6, cu perioade de revenire de peste 200 de ani.

Alte cutremure produse în România

1. 8 octombrie 1620 – magnitudine între 7 şi 8 grade pe Scara Richter.

2. 8 august 1681 (9 august 1679 ) -cutremur ce are loc în timpul domnitorului Şerban Cantacuzino. magnitudine între 7 şi 8 grade pe Scara Richter.

3. 12 iunie 1701 – magnitudine între 7 şi 8 grade pe Scara Richter.

cutremur romania - Marele cutremur și istoria seismică din Vrancea

4. 31 mai 1738 – în timpul domniei lui Constantin Mavrocordat au fost de fapt două cutremure – primul pe 8 mai şi apoi pe 31 mai al doilea apărând şi într-o însemnare grecească : „cutremur foarte cumplit” dar şi într-o psaltire slavo-română o altă însemnare menţionează că în 31 mai „Când au îmblat văleatu 1738, s-au cutremurat pământul în luna lui maiu în 31 de zile, amiază-zi, foarte tare, şi s-au dus spre răsărit şi iar s-au întors îndărăt. Şi pomii se clătinau, ca de vânt, şi au prăpădit casele şi au făcut pământul mare huet. Şi miercuri se cutremură” pământul şi chiar „s-au despicat şi au eşit apă cu miros de iarbă de puşcă şi de pucioasă”…

5. 6 aprilie 1790 – magnitudine între 7 şi 8 grade pe Scara Richter.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.