Marele cutremur se apropie. Specialiștii au dat alarma și ne spun la ce să ne așteptăm

Marele cutremur se apropie. Specialiștii au dat alarma și ne spun la ce să ne așteptăm

Zona seismică Vrancea poate produce neplăcute oricând este de părere fizicianul Gheorghe Mărmureanu.

Potrivit acestuia, viitorul mare cutremur în România va avea 7,2 sau 7,9 grade, poate chiar 8 pe scara Richter. Specialistul nu a spus data exactă la care România va fi lovită de cutremur, însă a descris caracteristicile acestuia.

„Cutremurul va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu.

Viitorul mare cutremur va fi asemănător celui care s-a produs în anul 1802, care a avut 8 grade pe scara Richter, scrie B1.ro.

Cum a fost cutremurul din 1802?

Este cel mai puternic seism vrâncean, având între 7,9-8,2grade pe scara Richter. Unda sa de șoc s-a simțit și în Moscova, Sankt Petersburg, Insula Creta și Marea Egee.[

Cutremurul a ținut 2 minute și 30 de secunde. În București, multe clădiri au căzut. Turnul Colței s-a prăbușit parțial, cauzând moartea unui negustor ambulant.

Loading...

Este cel mai puternic cutremur consemnat vreodată în România[8] și unul dintre cele mai puternice din istoria europeană.

Multe clădiri au fost avariate sau distruse, printre care Biserica Sf. Nicolae, Turnul Colței și Mănăstirea Cotroceni. Biserica Elefterie a rămas fără două turle, reconstruite abia în anul 1867.

rp_cutremur1.jpg Au izbucnit multe incendii, probabil din cauza răsturnării sobelor. Pământul s-a despicat în unele locuri, apă verde cu miros de sulf țâșnind afară.

Cea mai puternică replică a avut loc la ora 5, dar nu a făcut victime. În total, cutremurul a făcut doar 4 victime: negustorul ambulant ucis de Turnul Colței, o femeie de origine iudaică, copilul său și o altă victimă.

loading...

Related posts