Marea Neagră, universul acvatic plin de mistere și lucruri suprinzătoare

În urmă cu peste 13.000 de ani în urmă, Marea Neagră era un lac cu apă dulce. Imediat după ce era glacială s-a încheiat, ghețurile au început să se topească și nivelul apelor a crescut considerabil, iar teritoriul Europei a fost pur și simplu inundat de apă.

În acea perioadă, Marea Mediteraneană a fost inundată și efectul imediat a fost să crească nivelul apei atât de mult încât lacul cu apă dulce s-a transformat într-o mare, pe care o cunoaștem sub numele de Marea Neagră. Transferul de apă s-a produs prin Strâmtoarea Dardanele. Această concluzie a fost trasă de geologii americani W. Ryan şi W. Pitman de la Universitatea Columbia, în urma unor analize de teren.

Un prim aspect important, care confirmă teoria celor doi specialiști americani este că nivelul de salinitate din Marea Neagră este mult mai mic față de cel din Marea Mediteraneană. Ținând cont că apa dulce s-a amestecat cu apa sărată, această teorie este veridică. Apoi, se mai spune că în jurul fostului lac cu apă dulce, existau anumite terase foarte fertile. Acestea încă mai există și în ziua de astăzi, numai că au fost înghițite de apă. De asemenea, în Marea Neagră există înghițite și păduri străvechi sau chiar cetăți sau urme ale civilizației umane străveche.

Fost comandant în Marina Militară a Statelor Unite ale Americii ca şi oceanograf, doctor în geologie marină şi geofizică, Robert Ballard şi-a dedicat întreaga viaţa explorării oceanelor, fiind cel care în 1985 a descoperit rămăşiţele subacvatice ale celebrului vas Titanic. În cadrul unei conferinţe publice susţinute în 2008, oceanograful Robert Ballard prezintă descoperirile făcute în Marea Neagră şi afirmă următoarele: „pentru că nu există oxigen, Marea Neagră este cel mai mare rezervor de hidrogen sulfurat de pe pământ. Epavele sunt perfect conservate. Toate detaliile lor sunt perfect conservate. Priviţi acele artefacte, încă se vede mierea cum curgea din vase.

Cetatea scufundată din Marea Neagră

Una dintre cele mai importante descoperiri, realizată de celebrul Jacques-Yves Cousteau și echipa sa de specialiști, sunt ruinele orașului Callatis. În 2004 Cousteau a realizat o misiune de cercetare în Marea Neagră. Atunci, scafandrii au descoperit în nisipul de pe fundul mării numeroase obiecte și artefacte antice. În acel an, misiunea nu a putut fi dusă la un sfârșit din lipsa de fonduri, dar trei ani mai târziu, adică în 2077, a fost reluată.

De această dată, echipa lui Cousteau a folosit echipament mult mai performant și astfel a putut detecta coloanele unui oraș scufundat, dar și numeroase alte construcții.

Loading...

Marea-Neagra

La aproximativ 6 metri adâncime, sub nisipul de pe fundul mării, s-au descoperit artefacte, pereţi, coloane şi străzi pavate. Atunci, scafandrii au realizat că au găsit ceea ce căutau, vechiul oraş pierdut al Callatisului, întemeiat de greci la porunca oracolului din Delfi, pe locul unei aşezări getice. Coordonatele relevate de aparatura folosită în timpul cercetărilor au evidenţiat o arie de opt kilometri pătraţi unde au fost înregistrate aşa-numitele „anomalii” – puncte care se diferenţiază de relieful natural.

Potopul din Marea Neagră și pădurea milenară

De-a lungul timpului, numeroși au fost specialiștii care au sugerat că Potopul biblic s-a petrecut în Marea Neagră. Acest fapt poate părea unul bizar și desprins dintr-un film science-fiction, dar există o descoperire fantastică, care poate confirma această teorie. Este vorba despre pădurea preistorică, îngropată de nisipul unei revărsări de apă sărată.

În timpul săpăturilor necesare construcţiei canalului Dunăre – Marea Neagră în anii ’80, în zona râului Argeş cupele excavatoarelor au scos la iveală foarte multe resturi vegetale la o adâncime de aproximativ 6 metri. Continuând să sape cu atenţie, la o adâncime de 15 – 25 de metri s-au descoperit soiuri preistorice de stejari, fagi, goruni şi tei, toate într-o formă bine conservată chiar de nisipul care le acoperea vârfurile.

Specialiştii veniţi la faţa locului au constatat vechimea acestui nisip care era de 10.000 – 12.000 de ani, ceea ce înseamnă că pădurea era desigur mult mai veche decât nisipul. Acestor descoperiri au urmat şi altele în zone apropiate. Rezultatele cercetărilor nu au întârziat să apară: pădurea preistorică se întindea pe o suprafaţă cuprinsă între localităţile Glina-Bobesti, Jilava, Domneşti, Mihăileşti-Cornetu terminându-se undeva la sud, probabil dincolo de graniţele ţării noastre.

MAREA NEAGRĂ

Concluzia la care au ajuns geologii este că această pădure imensă a fost acoperită cu apă într-un timp foarte scurt. Apa a adus cu ea nisipul, care a îngropat pădurea. În cele din urmă apele s-au retras și pădurea s-a conservat în aluviuni. Acest aspect este unul fantastic pentru că aici este vorba despre o cantitate imensă de apă, care a putut să îngroape o pădure imensă, la o adâncime de peste 20 de metri. Este limpede că un fenomen misterios s-a produs pentru că atât de multă apă nu ar fi avut de unde să vină, nici măcar din topirea ghețurilor nu ar fi posibil.

Bomba cu ceas din Marea Neagră

Bomba cu cea din Marea Neagră nu este doar un titlu pompos, ci descrie cu exactitate un fenomen care probabil se va petrece în viitor. În Marea Neagră există zăcăminte de gaz metan şi de hidrogen sulfurat. Cantitatea acestor gaze este una imens de mare, iar în cazul unui cutremur, aceste gaze ar putea scăpa în atmosferă. Singura problemă este că hidrogenul sulfurat este un gaz cu o putere calorică foarte mare, iar în contact cu oxigenul se aprinde.

Specialiștii au calculat că dacă toată cantitate de hidrogen sulfurat ar ieși din Marea Neagră, nu doar tot litoralul ar arde pentru o perioadă bună de timp, ci o zonă de câțiva kilometri pătrați din jurul mării. Din acest motiv, Marea Neagră este considerată o bombă cu cea, care într-o bună zi va exploda.

Fluviul subteran din Marea Neagră

Pe fundul Mării Negre curge singurul fluviu submarin activ din lume. El porneşte din Marea Mediterană şi îşi poartă apele extrem de sărate spre Marea Neagră, prin strâmtoarea Bosfor. Fluviul submarin şi-a săpat o albie adâncă de 35 de metri şi lată de aproximativ un kilometru. Drumul lui nu este foarte lung, are doar 60 km lungime, dar curge cu un debit de 22.000 de metri cubi de apă pe secundă. Este al şaselea fluviu din lume ca volum, iar apele lui învolburate au săpat trepte adânci pe fundul mării.

 

De ce îngheaţă Marea Neagră?

Marea Neagră este locul unde iarna scrie cele mai frumoase poveşti în gheaţă. Lumea ireală creată de anotimpul geros la Constanţa a fost admirată de o lume întreagă. De ce îngheaţă Marea Neagră? Explicaţia o dau specialiştii: pentru că este una dintre cele mai slab salinizate mări de pe glob. Valorile de salinitate se încadrează între 10 – 22 la mie, faţă de 35 la mie cât are, de exemplu, Marea Mediterană.

Vârtejul morţii sau Triunghiul Bermudelor din Marea Neagră

Marea Neagra

Dispariţiile din Marea Neagră rămân la fel de misterioase ca şi cele din Triunghiul Bermudelor, din Marea Sargaselor. Povestiri uluitoare despre dispariţii care nu pot fi explicate sunt legate de Marea Neagră. Pescarii turci au fost primii care au răspândit zvonurile legate de “Vârtejul morţii”, atât de puternic încât putea să scufunde corăbii grele de câteva tone.

Cele mai multe dispariţii se pare că au avut loc la numai 45 de kilometri depărtare de Sulina, în apropiere de Insula Şerpilor. Locul era temut şi de corăbierii ruşi care povesteau, încă din secolele XIII – XIV, despre vâltoarea de ape albe care înghite tot ce îi iese în cale, până şi stolurile de păsări care zburau pe deasupra.

Aceste legende au rămas vii și în ziua de astăzi, dar niciodată, nimeni nu a putut să le ofere o explicație logică. Acesta este motivul pentru care o anumită zonă din Marea Neagră este asemănată cu Triunghiul Bermudelor.

FENOMENE INEXPLICABILE DIN MAREA NEAGRĂ

O altă asemănare între cele două zone este apariția unui foc pe suprafața apei. Focul se formează din cauza unor acumulări de gaze care în perioada furtunilor ies la suprafață și ard. Pe fundul Mării Negre există surse de metan hidratul, descoperite din anul 1970.

Marinarii numesc apa din zonele cu anomalii ca fiind blestemată. Potrivit cărții The Soviet UFO Files, publicată în anul 1998, în arhivele marinei rusești există documente care susțin existența unor baze extraterestre în Marea Neagră.

Ofițeri de pe submarinele nucleare rusești au declarat că au fost martori la apariția unor obiecte submersibile gigant care apăreau de nicăieri și urcau cu viteze incredibile la suprafața apei.

În anii 1965 și 1978, marinarii de pe două vase au raportat că au văzut două sfere gigantice care au ieșit din apele mării și au dispărut în văzduh.

loading...

Comentariile sunt închise.