The news is by your side.

MAREA NEAGRĂ, O BOMBĂ CU CEAS

0

În traducere, tsunami înseamnă val maritim seismic. Fenomenul este întâlnit în toate oceanele, dar și în Marea Mediterană. În 26 decembrie 2004, 280000 de persoane au căzut victime unui tsunami. A urmat un altul la fel de periculos în 11 martie 2011, atunci când a devastat coasta nord vestică a Japoniei.

În funcție de magnitudinea lor, energia eliberată, sunt clasificate după o scară asemănătoare cu scara Richter. Lungimea unui val produs de un tsunami poate atinge o lungime de până la 200 km., iar ca viteză 800 km/h.

În aprilie 1946, un tsunami care s-a produs în Alaska, a ajuns în patru ore în Hawai, unde a devasta toată zona de coastă și a făcut 150 de victime. Pe măsură ce valul înaintează, înălțimea și viteza cresc. Au fost situații în care valul a avut o înălțime de 40 de metri.
În anul 1883, Grecia a fost lovită de un tsunami devastator care a intrat pe suprafața continentală câteva sute de metri, transportând peste 600 tone de corali și pietriș.

Înainte de a se produce un tsunami, apa oceanului se retrage, timp de câteva minute. Marea Mediterană este expusă producerii unor astfel de fenomene, dat fiind poziționarea sa la intersecția dintre două plăci tectonice.

Tsunami în Marea Neagră

13 martie 1901 a rămas în istorie ca una dintre cele mai negre zile. La o adâncime de 20 de kilometri s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter. A fost cel mai puternic cutremur din Marea Neagră. Cutremurul a generat un tsunami cu o înălțime de 5 metri. Mai multe localități din apropierea Mangaliei au fost distruse.

marea_neagra MAREA NEAGRĂ, O BOMBĂ CU CEAS

Într-un interviu, profesorul Mărmureanu vorbea despre pericolul producerii unor tsunami puternic în Marea Neagră. El avertiza asupra faptului că în interiorul mării, la adâncimi de 400 metri se găsesc importante depozite de hidrogen și acid sulfuric, care sunt adevărate bombe în cazul producerii unui seism.

Profesorul Mărmureanu a amintit că în anul 105 î.Hr., Calatisul, actuala Mangalia, a fost ras de pe suprafața pământului. În anul 1500, Histria a fost distrusă în același mod.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și