Bizar

Marea Moarta este in pericol

0views

Marea Moartă, cu o lungime de 67 km şi o lăţime de 17 km a scăzut, din 1970,23 metri, ajungând să măsoare 417 metri sub nivelul mării. Se estimează că acum nivelul apei cade cu aproape un metru pe an.

O soluţie pt a opri scăderea nivelului apei ar fi un plan propus de Banca Mondiala care presupune pomparea de apă din Marea Roşie, aceasta are un conţinut mai scăzut de sare, această apă ar pluti deasupra celei din Marea Moartă şi, implicit, ar reduce gradul de flotabilitate de la suprafaţă , care atrage an de an turiştii.

Inundaţiile din 1992 au demonstrat că introducerea unei cantităţi mari de apă cu o salinitate mai scăzută face că primii 5 metri să fie diluaţi cu 30%. O altă problemă care s-ar ivi odată cu amestecarea celor două tipuri de apă este reacţia dintre ele.

Cercetătorii cred că adăugarea de apă din Marea Roşie R introduce sulfuri care nu se găsesc în mod natural în Marea Moartă şi acestea ar duce la creşterea algelor care ar provoca şi modificarea culorii apei. An de an sute de mii de turişti se strâng la Marea Moartă pt a se bucura de apă sărată şi de a pluti fără eforturi în apă aflată în cel mai de jos punct de pe pământ. Dacă continuă să scadă în acest ritm până în 2050 Marea Moartă va înceta să mai existe.

loading...