Take a fresh look at your lifestyle.

Mararul, o planta cu adevarat tamaduitoare

Mărarul este o plantă anuală, cu viață scurtă, nativă sud-vestului și centrului Asiei. Mărarul este o plantă care rezistă la temperaturi scăzute. Ea se seamănă toamna sau primăvara foarte devreme, direct în sol, la o adâncime de 2–3 cm. Necesită umiditate mai ales în timpul germinării semințelor.

Recoltarea frunzelor verzi poate începe când plantele au 10–12 cm înălțime. Frunzele și semințele mărarului au mult ulei volatil, bogat în anetol, carvonă, cu aromă puternică, specifică. Mărarul este folosit și pentru tratarea mai multor boli:

Hipertensiune, dureri de cap provocate de ateroscleroza, insuficientă coronariană cronica: 2 linguri de seminţe de mărar pisate se opăresc cu 500 ml apă clocotită şi se infuzează într-un termos timp de o oră. Se strecoară şi se bea câte 100 ml lichid cu 30 minute înainte de masă, de 3-4 ori pe zi.

Artroza şi îmbunătăţirea digestiei: o lingură seminţe de mărar pisate se infuzează în 250 ml apă clocotită timp de două ore. Se bea cu câte 15-20 minute înainte de masă.

Insomnie: 5 linguri de seminţe de mărar râşnite sau pisate se amestecă cu 500 ml vin roşu tare (grad ridicat de alcool), se pun pe foc mic 7-10 minute, se infuzează o oră şi se strecoară. Se beau câte 1-2 linguri, cu 30 minute înainte de culcare. Insomnie, nervozitate. O lingură de seminţe de mărar se infuzează în 300 ml apă clocotită timp de 30 minute, apoi se adăugă peste apa pusă într-un lighean. Se fac bai de picioare, câte 30 minute, de două ori
pe săptămână.

Loading...

marar

Glaucom: peste o linguriţă seminţe de mărar râşnite, se toarnă 250 ml apă clocotită, se pune pe foc într-un vas şi se aduce până la punctul de fierbere. Se ia de pe foc şi se ţine la infuzat o oră. Se consuma câte 50 ml, de patru ori pe zi, înainte de masă, timp de 21 de zile. După o pauză de 10 zile, tratamentul se repetă.

Bronşită, răceală, hipertensiune: zilnic se consuma câte o linguriţă de seminţe de mărar (pisate său râşnite) amestecate în ceai sau apă caldă. Le puteţi amesteca şi cu cartofi fierţi sau le puteţi presăra pe o felie de pâine.

Incontinenta urinară: o lingură de seminţe de mărar se infuzează 2-3 ore în 250 ml apă clocotită. Lichidul se pune în termos sau într-o sticlă învelită într-o plapumă. Se bea toată cantitatea, o dată pe zi. Durata tratamentului depinde de gravitatea şi vechimea afecţiunii.

loading...