Take a fresh look at your lifestyle.

Manuscrisul de la Sibiu, vechi de peste 450 de ani, prezintă construirea vehiculelor spațiale

0

În anul 1961, Doru Todericiu, profesor la Universitatea București, descoperea în arhivele orașului Sibiu un document format din 450 de pagini în care sunt prezentate desene ale unei rachete cu patru nivele.

Documentul a fost scris de Conrad Haas, în perioada 1550-1570. El a fost inginer și a fost numit de împăratul Ferdinand I șeful arsenalului militar din imperiu.

Manuscrisul este scris în germană și este un adevărat tratat teoretic al construcțiilor de arme. Documentul mai prezintă schițele unui deltaplan, modul de fabricare a combustibililor lichizi. În textul documentului se vorbește despre un anume Johann Schmidlap, fabricant de artificii, care a experimentat o rachetă cu trei nivele, utilizând tehnologii bazate pe propulsie. Este cunoscut faptul că vehiculele spațiale sunt propulsate de rachete cu mai multe trepte.

Mergând pe firul acestei descoperiri, la Viena există o cronică veche despre o luptă care s-a dat în anul 1542 și în care otomanii au fost atacați cu o armă ciudată. Este vorba despre niște proiectile cu forma unor sulițe care erau împinse de o coadă de foc și zburau prin aer șuierând.

Conrad Haas a participat la această luptă, manevrând ciudatele arme. Datorită acestor arme, Viena nu a ajuns niciodată pașalâc turcesc.
Era spațială avea să înceapă cinci secole mai târziu dar, Haas a fost cel care a pus primele cărămizi la acest grandios edificiu al cunoașterii.

Loading...

Vechile poeme hinduse vorbesc despre Vimana, teribilele arme zburătoare aruncate de zei în luptă. Au urmat chinezii care în secolul VI î.Hr., au descoperit racheta pe care au numit-o arma Dragonului.

De la chinezi racheta a fost preluată de arabi pentru lansarea artificiilor. Europa Medievală cunoaşte primele rachete în secolul al XII-lea.
Conrad Haas a fost unul dintre cei care a perfecționat această armă.

Până la descoperirea manuscrisului de la Sibiu, s-a considerat că polonezul Kazimierz Semionowiczs a fost inventatorul rachetei în anul 1650.
Conrad Haas a fost numit rachetistul medieval. Rachetele lui Haas utilizau ca și combustibil praf de pușcă.

Manuscrisul de la Sibiu

În manuscrisul de la Sibiu, Haas menționează și numele lui Ioan Romanul, un prieten apropiat, care era proprietarul unei mori de pulbere care funcționa la Alba Iulia, unde Haas a făcut mai multe experimente.

loading...