Manipulări religioase: Ce este cu adevărat iadul?

Conceptul de iad, în zilele noastre, este unul sumbru, care se referă la un loc în care sufletele sunt pedepsite pe vecie pentru păcatele și nelegiuirile pe care le-au realizat în timpul vieții.

Acest concept al iadului s-a modificat odată cu trecere timpului. În cele mai vechi timpuri, iadul era considerat locul în care morții se odihnesc pentru o viitoare călătorie. Această denaturare, ca și multe altele, s-au produs din cauza Bibliei, unde cuvintele au fost transliterare și nu traduse corect.

Ce este iadul?

Unele traduceri ale Bibliei folosesc cuvântul „iad“ pentru a reda termenul ebraic „Șeol“ și echivalentul său grecesc „Hades“, ambii termeni referindu-se la mormântul comun al omenirii. Așadar, conceptul de hades este unul clar și se referă strict la locul în care ajung sufletele după moarte.

Conform cu Luca 16:19-26, că în timp ce bogatul se chinuia în iad (hades), Lazăr era mângâiat, tot în iad (hades), dar într-o altă zonă despărţită de o prăpastie, dar în aceiaşi dimensiune, deoarece se putea vede unii pe alţii. Chiar şi Josefus Flavius arăta că iadul (hadesul) era împărţit în două, despărţit de o prăpastie: camera drepţilor în dreapta, un loc al mângâierii, şi cea din stânga, camera nedrepţilor, un loc al ruşinii. În concluzie, concepţia populară că în iad este doar chin, este ne-biblică, şi ne-conformă cu crezul iudaic din vremea lui Isus.

Așadar, iadul nu este locul de suferință veșnică, așa cum ne învață religia, ci este un loc aparte, unde sufletele ajung pentru o perioadă determinată de timp. Apoi se reîntorc la misiunea lor lumească.

Loading...

Pedeapsa pentru păcat este moartea, nu chinul într-un iad de foc. În acest sens, trebuie să înțelegem că de fapt iadul este lumea pe care ne-o creăm și în care trăim, dar în același timp poate fi și raiul. Iadul nu este locul în care ajungem dacă păcătuim, pentru că aceste păcate se șterg odată cu moartea.

Fiindcă cine a murit a fost absolvit de păcat.  (Romani 6:7)

De unde s-a născut ideea că iadul este un chin permanent?

Din simplă manipulare sau poate chiar din incapabilitatea celor care au tradus și interpretat Biblia de-a lungul anilor. Religia creștină dorește cu ardoare să implementeze ideea de iad al chinurilor permanente pentru a-și controla și manipula enoriașii.

Această practică nu este una singulară, ea mai este întâlnită și atunci când vine vorba despre alte concepte religioase, printre care chiar Dumnezeu și fiul său Iisus.

Astfel în ciuda teologiei WTS şi AZŞ, necredincioşii merg în iad, căci locuinţa morţilor este sinonim cu iadul, deoarece originea cuvântului românesc „iad” vine din grecescul „hades”  noi insa l-am împrumutat prin intermediul slavilor (slavonă: jadu), şi astfel s-a ajuns la cuvântul iad.

iad

Astfel traducerea Ortodoxă, traduce cu „iad”, iar Sfânta Scriptura de la 1874 cu „infern”, cuvântul „sheol” şi „hades”, din latinescul: „infernus” (inferus uneori). Astfel cuvântul iad chiar dacă nu apare în unele traduceri ale Bibliei, căci au tradus cu „locuinţa morţilor”, însă iadul nu este altceva, decât: hadesul (sheolul), derivat din: hades – jadu – iad.

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...