Descopera

Manipularea populației. Iată cum pot fi implantate falsele amintiri

Cand ne referim la amintiri, tindem sa le vedem ca pe niste mici capsule ale timpului, in care sunt pastrate pentru totdeauna evenimente din trecut importante pentru noi.

Credem ca sunt pastrate intacte, ca nimic nu le poate altera vreodata. In realitate, insa, lucrurile stau cu totul altfel. Amintirile pot fi schimbate, existand chiar posibilitatea implantarii de false amintiri.

Potrivit psihologului criminalist Julia Shaw, e relativ simplu sa implantezi false amintiri. Intr-o carte scrisa recent de aceasta,The Memory Illusion”, psihologul descrie procedura prin care se pot implanta false amintiri. Se poate ajunge, astfel, la situatia in care un suspectrecunoaste” o infractiune pe care nici nu a savarsit-o. Astfel, pot face inchisoare oameni nevinovati.

Asa se pot explica si marturiile unor oameni care jura ca au fost rapiti de extraterestri.

„Memoria este o retea de neuroni”, explica Shaw pentru Motherboard. Aceasta retea, care include diferitele regiuni cerebrale, este in mod constantupdatata”. E o functie importanta, care ne permite noua, oamenilor, sa invatam lucruri noi si cum sa rezolvam tot felul de probleme, printre altele. Insa tocmai aceasta flexibilitate face ca memoria sa poata fi manipulata.

„De cate ori povestesti ceva, schimbi o amintire”, explica specialistul. Poate ca adaugi niste detalii, niste lucruri pe care le-ai auzit de la altii sau faci niste conexiuni noi (si nu neaparat corecte).

De exemplu, poate crezi ca-ti amintesti ceva de dinainte de a implini doi ani si jumatate, explica Shaw. Daca e cazul, afla ca e vorba despre o falsa amintire. Inainte de aceasta varsta, creierul nu este indeajuns de dezvoltat sa stocheze amintiri, fiind afectat deamnezie infantila”, un fenomen perfect normal.

Daca crezi ca ai o astfel de amintire, aceasta ori s-a format la vederea unor fotografii, ori poate parintii tai ti-au povestit ceva legat de asta.

In cadrul unor experimente, Shaw insasi a implantat false amintiri in creierul unor subiecti, pentru a arata ca, in cadrul interogatoriilor, amintirile pot fi distorsionate considerabil, putandu-se ajunge chiar mai departe de atat.

Pentru a implanta o amintire falsa,victima” este determinata sa-si imagineze ceva in mod repetat, pana ce ajunge sa creada ca imaginea din creierul sau este una rupta din realitate, ca asa ceva exista, s-a intamplat.

Shaw a povestit un caz concret. Unei persoane-cobai i se spune ca a comis o infractiune (fapt neadevarat), comunicandu-i-se ca exista informatiidin interior”,pe surse”. Mai mult, pot fi citate chiar sursele, care pot fi parintii. Ca de exemplu:Parintii tai mi-au spus ca, atunci cand aveai 14 ani, ai furat ceva si ai avut de-a face cu politia”.

Cobaiului i se spune ca parintii au fost sunati, ba chiar i se dau (false) detalii despre convorbire. Asa, totul devine credibil, pentru ca cel in cauza are incredere in parintii sai.

I se dau detalii despre eventuala victima – varsta, oras, numele apropiatilor – iar cobaiul e pus sa-si imagineze infractiunea (poate fi vorba despre o crima) iar si iar. Asta, chiar daca asa ceva nu s-a intamplat. In decurs de doua saptamani, poate chiar mai repede, devine deja greu sa delimitezi imaginatia de o amintire. In cele din urma, scena imaginata este confundata cu o amintire.

Falsele amintiri pot avea consecinte dezastruoase pentru suspectul unei crime, daca persoana in cauza este nevinovata.

„Eternal Sunshine of the Spotless Mind” poate deveni realitate?

Dar procedura inversa implantarii de amintiri poate deveni o realitate? Stergerea unei anumite amintiri dureroase sau a unui set, asa cum se intampla in filmulEternal Sunshine of the Spotless Mind”? Potrivit specialistului, deocamdata nu se poate vorbi desre asa ceva. Totusi, se poate face ceva:stergerea” sentimentului, emotiei care se leaga de acea amintire.

amintiri-false Manipularea populației. Iată cum pot fi implantate falsele amintiri

Aceasta tehnica are si un nume – optogenetica – si presupune folosirea unei lumini. In cazul soarecilor, s-a reusit stergerea sentimentului de frica, asociata unor amintiri neplacute. Pe oameni nu a fost inca testata aceasta tehnica, mai ales ca presupune si gaurirea craniului.

Prin urmare, daca amintirile noastre pot fi atat de usor de modificat, ceea ce ne amintim este chiar realitatea sau, poate, altceva?

„Cred ca realitatea este pur si simplu ceea ce percepem. Si este o experienta complet personala. Lumea, asa cum o stii tu, exista doar pentru tine, acum. In fiecare zi devii alta persoana, cu un creier diferit si un set nou de amintiri”.

„Imi place sa spun ca toate amintirile sunt, in esenta, false”, explica Shaw.Sunt ori in parte false, ori complet false”, mai spune specialistul.

Ziare.com

loading...
Comments
To Top