MĂNĂSTIREA DINTR-UN LEMN, LOCUL RĂZBUNĂRII DIVINE

MĂNĂSTIREA DINTR-UN LEMN, LOCUL RĂZBUNĂRII DIVINE

În 24 martie 1714, în Săptămâna luminată, domnitorul Constantin Brâncoveanu a fost declarat mazil. A fost trădat chiar de rudele și apropiații săi. În primul rând, chiar de stolnicul Cantacuzino și nepotul acestuia, Ștefan. În 15 august, de ziua Sfintei Marii, când împlinea 60 de ani, Brâncoveanu împreună cu patru dintre fiii lui este omorât la Constantinopol.

Chiar și denunțătorul lui, Ștefan, care i-a luat locul pe tron, doi ani mai târziu, împreună cu tatăl său, aveau să fie uciși de turci. Capetele lor au fost umplute cu câlți și trimise la Adrianopol pentru a fi văzute de marele vizir Gin Ali Pașa. Mai târziu, au fost aruncate în Bosfor.

Păuna Cantacuzino, călăul din umbră

Păuna a fost soția lui Ștefan Cantacuzino. O femeie puternică, avidă de putere, implicată în trădarea lui Constantin Brâncoveanu și care a avut un destin tragic.

În ziua în care Brâncovenii piereau la Stambul, Păuna s-a retras pentru reculegere la mănăstirea Dintr-un lemn, Vâlcea. Păuna a avut o nălucire groaznică. Cu ochii minții a văzut execuția Brâncovenilor. A început să țipe, să plângă, să tremure, după care a leșinat. Câteva zile a fost în stare de inconștiență. Soțul ei, Ștefan, a fost convins că soției sale i s-au făcut vrăji.

Mănăstirea Dintr-un lemn

Pe locul actualei mănăstiri, locuia un pustnic care a găsit atârnând, în unul dintre stejari, o icoană a Maicii Domnului. Mesajul a fost ca el să construiască chiar pe acel loc o biserică. Pentru că a realizat-o dintr-un singur copac, s-a numit Dintr-un lemn.

MĂNĂSTIREA DINTR-UN LEMN

Loading...

În această biserică, Păuna Cantacuzino are o nălucire groaznică, chiar în ziua decapitării Brâncovenilor. Ea este readusă în simțuri de slujnica sa și de o maică pe nume Olimpia.

Soțul său, Ștefan, a fost convins că i s-au făcut vrăji și le acuză pe cele două de vrăjitorie. Este primul și singurul proces de vrăjitorie din istoria noastră. Slujnica este spânzurată, iar măicuța este zidită de vie în pereții unei chilii.

Această întâmplare este relatată de cronicile vremii. Lucru mai puțin cunoscut este faptul că în timpul lucrărilor de restaurare de la mănăstirea Dintr-un lem, în pereți a fost descoperită o încăpere de mici dimensiuni, fără niciun acces de dinafară, în interiorul căreia era scheletul unei femei.

loading...

Related posts