Take a fresh look at your lifestyle.

Mănăstirea Curtea de Argeș, necropola suveranilor români

0

Despre mănăstirea Curtea de Argeș se spune că este capodopera arhitecturii medievale românești.În pronaosul bisericii se află mormintele principalilor ctitori, Neagoe Basarab și soția lui, Despina. Tot acolo se află și mormântul domnitorului Radu de la Afumați.

În anul 1899, regele Carol I scria în testamentul său că dorește să fie înmormântat la Curtea de Argeș. În anul 1914, este înmormântat la Curtea de Argeș, iar doi ani mai târziu, avea să-l urmeze soția sa, regina Elisabeta. Între cele două morminte se află o cutiuță pirogravată în care se găsesc osemintele fiicei lor, Maria, moartă la vârsta de patru ani. Au urmat regele Ferdinand și regina Maria.

Presa vremii a relatat pe larg înmormântarea regelui Ferdinand. În toate bisericile din țară au fost ținute slujbe de pomenire. În momentul în care carul mortuar a ieșit de la Cotroceni au fost trase 101 lovituri de tun. În cortegiul funerar, imediat după carul funerar, s-a aflat calul regelui.

La orele 10, sicriul regal este urcat în tren cu destinația Curtea de Argeș. Gara din Curtea de Argeș semăna cu o vastă capelă mortuară. Peste tot era purpură cernită cu chenare din frunze de laur. În două amfore uriașe ardea tămâia. Felinarele aprinse erau cernite.

În dosul gării era tras afetul de tun cu șase cai. Peste 30000 de țărani așteptau să-și ia rămas bun de la rege. În momentul în care trenul a sosit, într-o liniște deplină a fost intonat Imnul Regal.

Loading...

Toate casele din Curtea de Argeș aveau pe fațadă semne de doliu. Cei trei kilometri până la mănăstire au fost parcurși în două ore, timp în care s-au auzit bubuituri de tun. La cinci și jumătate, cortegiul ajunge la mănăstire, unde este întâmpinat de cei mai înalți prelați din România.
După slujbă, sicriul a fost coborât în criptă, care este zidită din beton armat și învăluită în purpură pe care era scris numele regelui. După ceremonie, cripta a fost boltită și acoperită cu o placă de marmură.

Atât la regele Carol, cât și la regele Ferdinand, cele mai importante momente din viața lor au fost marcate în rit ortodox. Ne referim la încoronare, botezul copiilor, dar și înmormântările.

Mănăstirea Curtea de Argeș

Mănăstirea a fost construită de Neagoe Basarab (1512 – 1517) pe locul vechii mitropolii (1359). Pictura interioară, realizată de zugravul Dobromir, a fost terminată în anul 1526, în timpul domniei lui Radu de la Afumați. Ea este păstrată fragmentar în Muzeul Național de Artă din București.

curtea de arges

Reparată de câteva ori, biserica a fost restaurată (1875 – 1886) de arhitectul francez André Lecomte du Noüy, discipol al lui Eugène Viollet-le-Duc, care i-a adus și unele modificări care au diminuat valoarea istorică a monumentului. Construită din piatră fățuită și profilată, biserica are un plan triconc, inspirat din planimetria bisericii Vodița II, reluat ulterior și în alte construcții

loading...