Makhunik
Descopera

Makhunik, orașul piticilor din Iran

5views

În celebra carte Călătoriile lui Guliver, de Jonathan Swift, este descris cu lux de amănunte tărâmul liliputanilor. Aceste personaje, de dimensiuni foarte mici, se pare că au existat și în realitate, nu doar în poveștile lui Swift.

În timp ce Lilliputul lui Swift este doar o fantezie, un sat comparabil cu acesta există în extremitățile estice ale Iranului. Este vorba despre orașul Makhunik, supranumit și orașul piticilor sau al oamenilor mici.

Piticii din Makhunik

Arheologii susțin că această localitate are peste 1500 de ani vechime și acolo au trăit oameni care nu măsurau mai mult de câteva zeci de centimetri.

În 2005, în regiune a fost găsit un corp mumificat cu lungimea de 25 cm . Descoperirea a alimentat convingerea că acest colț îndepărtat al Iranului, format din 13 localități, printre care și Makhunik, a fost odinioară țara piticilor. 

Deși experții au stabilit că mumia era de fapt un copil născut prematur, care a murit în urmă cu 400 de ani, ei susțin că generațiile anterioare ale locuitorilor din Makhunik erau într-adevăr mult mai scunde.

Loading...

Malnutriția a contribuit semnificativ la deficiența de înălțime a locuitorilor din Makhunik. Creșterea animalelor a fost dificilă în această regiune aridă. Napii, cerealele, orzul și un fruct numit “jujube” au constituit singurele alimente din dieta acestor oameni.

MakhunikLocuitorii din Makhunik au beneficiat de feluri de mâncare vegetariene simple, cum ar fi kashk-beneh (din zer și un fel de fistic, care este cultivat în munți) și pokhteek (un amestec de zer și grâne uscate).

Infrastructura a schimbat totul

La mijlocul secolului XX, construcția de drumuri a legat localitatea Makhunik de restul Iranului. Atunci a fost momentul în care oamenii au putut să-și diversifice hrana și nu au mai fost nevoiți să trăiască precar.

Deși majoritatea celor 700 de locuitori din Makhunik au acum o înălțime medie, amintirile cu străbunii lor pitici încă mai există. Dintre cele aproximativ 200 de case din piatră și argilă, 70 sau 80 sunt excepțional de mici, variind între 1,5 și 2 m înălțime, iar unele dintre ele au plafoanele la circa 1,4 m înălțime.

MakhunikAceste case par desprinse dintr-un roman sau dintr-o poveste, dar ele sunt cât se poate de reale. Cu câteva sute de ani în urmă, în Makhunik, trăiau numeroși oameni, care nu depășeau un metru înălțime.

Cu toate acestea, în ziua de astăzi, locuitorii din Makhunik sunt mai înalți de atât. Arheologii sunt de părere că acestă zonă poate fi comparată cu succes cu Lilliputul lui Swift.

Sursa

bbc.com

 

loading...