MAICA TEREZA, sfânta din Calcutta: Moartea, un mod de a intra în casa lui Dumnezeu

0

Cu toate că este o țară musulmană, albanezii o venerează pe Maica Tereza. Aeroportul din Tirana, dar și cel mai mare spital poartă numele ei. Maica Tereza este simbolul absolut, din zilele noastre, ale sfințeniei și smereniei.

Maica Tereza, viața

Maica Tereza, pe numele său adevărat Agnes, s-a născut în anul 1910 în Uskub, un oraș multicultural, care avea să devină Skopje. Mama sa era albaneză, iar tatăl său a murit când Agnes era copil. Asupra identității tatălui există două versiuni. Albanezii sunt convinși că era albanez, pe de altă parte, macedonenii consideră că acesta era valah ortodox din Balcani.

Când Papa a canonizat-o pe Maica Tereza, ambele țări au celebrat evenimentul. În anul 1929, Maica Tereza pleacă în India. Sora și mama sa se mută în anul 1930 în Tirana. Cu toate că a încercat să revină în Albania, autoritățile comuniste i-au interzis acest lucru. În anul 1989, după moartea dictatorului albanez, obține permisiunea de a se reculege la mormântul mamei sale din Tirana.

Maica Tereza a încercat să aplaneze disputele cu privire la identitatea sa. Ea declara, sunt cetățean indian, sunt catolică și îl slujesc pe Iisus cu toată inima mea.

Maica Tereza sau Sfânta din Calcutta, a murit în 5 septembrie 1997. A fost beatificată în anul 2002 și canonizată în 4 martie 2016, când au participat peste 120000 de persoane. Indienii o consideră cea mai puternică femeie din lume.

Dacă sub lună sunt săraci și noi vom fi

După moartea sa, în austera sa cameră, au fost găsite o pereche de sandale, un sari, o pânză albă, o umbrelă și un săculeț în care se afla o cruce. Aceasta era averea materială a Maicii Tereza.

Apropiații săi își amintesc că avea câteva fraze pe care le rostea mereu. Dacă sub Lună sunt săraci și noi vom fi, sau dragostea scuză totul, crede, speră și îndură…

În august 1948, ea fondează congregația surorilor misionare numită Charite. Pentru că nu a avut bani să construiască sau să închirieze o clădire, ea a deschis o școală pentru copiii abandonați într-o grădină publică. Copiii erau hrăniți, spălați și învățați să citească și să scrie.

În acea perioadă, Calcutta, capitala Bengalului, era plină de mizerie, aglomerație, sărăcie, boli. Numai după patru ani, reușește să obțină de la primărie un spațiu pe care îl va transforma în dispensar și școală. În anul 1952, în Calcutta și zonele limitrofe se înregistrau 50000 de leproși. Grație unor donatori, Maica Tereza reușește să face rost de ambulanțe și să deschidă un mic spital. În paralel, ea se ocupa de copiii orfani sau abandonați, organiza cursuri pentru tineri unde învățau diferite meserii.

Moartea, un mod de a intra în casa lui Dumnezeu

Persoane de toate religiile, de toate rasele, au trecut prin acea școală. I-au fost decernate cele mai importante premii din lume. În momentul în care a ajuns la Oslo, pentru a-i fi înmânat premiul Nobel pentru pace, ea a rugat asistența ca banii care erau destinați pentru organizarea celebrului banchet să fie donați săracilor.

maica tereza va fi sanctificata anul acesta - MAICA TEREZA, sfânta din Calcutta: Moartea, un mod de a intra în casa lui Dumnezeu

A fost anul în care oficialitățile i-au urmat sfatul și au renunțat la organizarea unui banchet. La un congres ținut la Roma, ea și-a început discursul cu o frază care a rămas memorabilă. Vă aduc dragostea săracilor, marginalizaților, a bolnavilor și muribunzilor. Aveți nevoie de ea.
În anul 1986, a efectuat o vizită în Cuba. Atunci când l-a întâlnit pe Fidel Castro, l-a rugat să se roage împreună cu ea. Dictatorul s-a supus fără să comenteze, spre stupefacția asistenței. Despre moarte spunea că este un mod de a intra în casa lui Dumnezeu.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și