Mozaic

Mahatma Gandhi, 5 lucruri șocante din viața unui spirit nobil

Mahatma Gandhi este cunoscut în întreaga lume precum părintele  independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă nonviolente.

Mahatma Gandhi și-a început lupta în 1906, când a militat vehement pentru drepturile compatrioților săi. Pe numele său adevărat,  Mohandas Karamchand Gandhi, a fost un suflet nobil așa cum l-a descris unul dintre cei mai mari poeți ai Indiei,  Rabindranath Tagore.

În 1919 declanșează prima mare campanie satyagraha de nesupunere civilă, care prevedea boicotul mărfurilor englezești și refuzul plății impozitelor. Gandhi este arestat și, după un proces, este condamnat la câteva luni de închisoare. Abia eliberat, își continuă activitatea, este din nou arestat, apoi, pus în libertate, participă la Conferința de la Londra (1926) asupra problemei indiene, cerând independența țării sale.

În anul 1930 se inițiază o largă campanie de rezistență, având ca obiectiv abrogarea impozitului pe sare și boicotarea textilelor provenite din Marea Britanie. Autoritățile engleze îl arestează împreună cu soția sa și cu alți 50.000 de militanți indieni. În închisoare, reacționează cu lungi greve ale foamei, care se repetă și în viitor, devenite legendare.

Curiozități despre Mahatma Gandhi

Chiar dacă Mahatma Gandhi este perceput la nivel mondial precum un om cu suflet nobil și un militant al non-violenței, viața sa a demonstrat uneori contrariul.

Un prim fapt straniu a fost că Mahatma Gandhi obișnuia în mod frecvent să-și bată soția. Căsnicia sa nu a fost una reușită din niciun punct de vedere, motiv pentru care a refuzat mulți ani să întrețină relații sexuale cu soția sa. Motivul este unul necunoscut.

loading...

Un alt fapt interesant despre Mahatma Gandhi este că a fost implicat în două căsătorii spirituale cu două femei britanice. Mai mult de atât, a fost acuzat de nenumărate ori de adulter.

Gandhi a dormit gol cu nepoata lui (de 12 ani) şi altă femeie pentru a dovedi că-şi poate controla bărbăţia.

Gandhi îşi putea face clisme de două ori pe zi şi îi plăcea să îi fie introdus în rect dispozitivul necesar.

Mahatma Gandhi - Mahatma Gandhi, 5 lucruri șocante din viața unui spirit nobil

Ce război a sprijinit Gandhi? Pe toate. Nu a fost un război pe care profetul non-violentei să nu-l fi sprijinit. El a fost sergent major în armată britanică şi a câştigat o medalie pentru îndatoririle sale de război.

loading...
To Top