MADONA NEAGRĂ, O ENIGMĂ A CRESTINITATII

Sanctuarul de la Cacica își începe istoria în anul 1903, când preoţii și localnicii au considerat necesar construirea unei noi biserici. Lucrările au fost puse sub egida Fecioarei Maria.

Biserica primește titlul de Sanctuar Diecezan în anul 1996, printr-un decret al episcopului de Iaşi. În anul 2000, papa Ioan Paul al II-lea atribuie titlul onorific de Basilica Minor. Icoana Maicii Domnului de la Cacica este copia unei icoane cunoscute în lumea catolică. Este vorba despre Madona Neagră, o icoană din Polonia. Icoana are o vechime de peste 210 ani și a fost adusă de polonezii care au vizitat zona.

Mulți teologi considera că statuile sau picturile numite Madona Neagră depășesc ca simbolistica creştinismul. De-a lungul timpului, s-au petrecut întâmplări miraculoase. Madona Neagră din Ţândări a fost descoperită într-o ladă eșuată pe o plajă. Madona Neagră din Loreto s-a materializat pe o construcție în mod miraculos, în anul 1261.

În perioada Evului Mediu, Madona Neagră era protectoarea cavalerilor teutoni și a marinarilor. De cele mai multe ori, Madona Neagră tine în brațe un prunc, ca semn al fertilităţii.

Ca origine, icoanele reprezentând Madona Neagră își au originea în Asia Mică, făcându-se legătura cu Demetra Neagră și Isis. Alți specialişti considera că originile sunt legate de un cult păgân.

Icoana de la Cacica este o copie a miraculoasei icoane de la Czestochowa, Polonia și a fost pictata în secolul al XVII-lea. Icoana o reprezintă pe Fecioara Maria care îl ţine în brațe pe Pruncul Iisus. Ea are mâna dreaptă îndreptată spre Iisus, ceea ce simbolizează, face-ţi, ce va spune El.

Icoana de la Czestochowa a fost pictată de evanghelistul Luca, care a folosit o bucată de lemn de chiparos luată din casă în care a copilărit Iisus. Timp de 300 de ani, icoană a stat la Ierusalim, după care a fost dusă la Constantinopol, odată cu sfânta Cruce a lui Iisus.

La Constantinopol, un tătar a tras o săgeata care a trecut prin gâtul Fecioarei. În anul 1430, icoana ajunge în Polonia, moment în care un soldat a vrut să taie pânza cu o sabie. După două tăieturi, soldatul a căzut la pământ și a murit.

madonna-sfantul-giovannino

Icoană este făcătoare de minuni și din această cauză, Czestochowa este cel mai cunoscut loc de pelerinaj din estul Europei.

CATEGORIES
Share This