LUPUL, SIMBOLUL SANCTUARELOR DACICE

LUPUL, SIMBOLUL SANCTUARELOR DACICE

După mulți ani de studii și observații, specialiștii au ajuns la concluzia că lupii urlă atunci când un membru important părăsește haita. Durata și flexibilitatea urletului este în funcție de relația pe care lupul a avut-o cu haita.

Fiecare lup are un urlet specific, astfel încât el poate fi identificat foarte ușor. Indivizii de rang superior care părăsesc haita au o importanță majoră în interiorul haitei.

În multe civilizații, lupul era considerat cel mai temut prădător. Vikingii înainte de luptă, purtau piei de lup și beau din sângele acestui animal. Acest ritual se efectua pentru a prinde puteri și a câștiga lupta.

În timp ce omul are 5 milioane de celule de simț, lupii au 200 de milioane. Ei pot mirosi un animal de la 1,6 km și pot auzi până la o distanță de 7 km. El are o putere în maxilare uriașă. Mușcătura sa are o presiune de 800 kg, în timp ce a unui câine obișnuit este de 300 kg. Lupul are 42 de dinți perfect aliniați și foarte ascuțiți. La o masă, un lup poate mânca 10 kg de carne.

Viața în haită este foarte bine organizată. Cu toate că majoritatea femelelor se pot reproduce, numai femela alfa va aduce pui pe lume. Celelalte femele au rolul de dădace. Masculii slabi din haită nu au dreptul de a se reproduce.

Despre lupi se spune că sunt printre puținele animale care comunică cu ceilalți lupi prin expresii faciale.

Loading...

Cazul a două fetițe, Kamala și Amala a făcut înconjurul lumii în anul 1920, atunci când au fost descoperite. Ele aveau vârsta de doi și opt ani și au fost crescute de o mamă lup. Acestea aveau unele trăsături animalice. Caninii erau puternici și ascuțiți, ochii strălucitori.

Pentru că nu s-a adaptat la civilizație, Amala a murit după un an. Kamala a mai trăit până în anul 1929, perioadă în care a învățat să meargă în două picioare și să utilizeze 50 de cuvinte.

În tradiția românilor, lupul este asociat cu Sfântul Andrei. Mai târziu, el a devenit un simbol al sanctuarelor dacice. Sunt legende care spun că Lupul Alb a fost alături de daci în momentul căderii Sarmizegetusei, încercând să apere cetatea.

Lupul Alb l-a însoțit și vegheat pe Sfântul Andrei prin pustia Scythiei spre peștera care avea să-i ofere adăpost.

O întâmplare incredibilă s-a petrecut acum câțiva ani în localitatea Talkeetny, Alaska. O tânără de 25 de ani, însărcinată în opt luni a fost prinsă pe o șosea de un viscol puternic cu zăpadă abundentă. Pentru că nu mai putea înainta pe șosea, a coborât din mașină în ideea că va descoperi un șofer care o va salva. După 800 de metri de mers pe jos a simțit durerile facerii. După 20 de minute a născut un copil, după care, din cauza frigului și a durerilor a leșinat.

dacii

Când și-a revenit, era înconjurată de mai mulți lupi. O lupoaică lingea copilul și îl proteja de frig, iar alta rupsese cu dinții cordonul ombilical.

La scurt timp, localnicii au început căutările. În apropierea șoselei a fost observată haita de lupi. Persoanele care o căutau au tras câteva focuri de armă, iar lupii s-au retras pe o colină de unde au privit cum femeia și copilul ei au fost salvați.

loading...

Related posts