LUNA, un obiectiv interzis oamenilor

LUNA, un obiectiv interzis oamenilor

Programul Apollo a fost apogeul cuceririi spațiale. După terminarea acestui program, omul nu a mai pus piciorul pe Lună.
Între 1969 și 1972, 12 astronauți au ajuns pe Lună.

După 46 de ani, NASA și alte agenții spațiale independente sunt interesate de construcția unei baze lunare care să cuprindă un spațioport și rezervoare de carburant pentru misiunile spațiale viitoare. Totodată se mai dorește amplasarea pe suprafața lunară a unui puternic telescop care să fie o adevărată fereastră spre Univers.

Luna este un loc ideal pentru efectuarea unor experiențe, pregătirile pentru călătoriile pe Marte sau turism. Pentru a ajunge pe Lună sunt necesare numai trei zile de călătorie și cu toate acestea, din anul 1972, Luna nu a mai prezentat un real interes pentru NASA.

Unii specialiști au pus acest dezinteres pe seama cheltuielilor exorbitante necesare unei astfel de călătorii. În anul 2017, bugetul acordat NASA de către Casa Albă a fost de 19,5 miliarde dolari. În anul 2019, bugetul va ajunge la 19,9 miliarde de dolari.

Cu toate că suma pare enormă, NASA derulează proiecte extrem de costisitoare, cum ar fi, telescopul spaţial James Webb, Sistemul de Lansare Spațial, un sistem de rachete gigantice, misiuni de explorare ale Soarelui, planetei Jupiter sau centura Kuiper.

Toate misiunile Apollo au costat 104 miliarde de dolari. În prezent, numai o singură misiune pe Lună costă 120 miliarde de dolari, iar pregătirea ei se face pe o perioadă de până la 13 ani.

Loading...

În anul 2015, un reprezentant NASA declara, bugetul este prea mic pentru a relua misiunile lunare sau a efectua o călătorie pe Marte. Președintele Trump declara că în anul 2023, NASA va realiza următoarea călătorie pe Lună. Mulți specialiști sunt sceptici, mai ales că o astfel de misiune presupune o perioadă lungă de timp în ceea ce privește antrenamentul astronauților.

În anul 2004, președintele George Bush anunța că NASA va relua programul Apollo și în acest sens, vechile nave spațiale vor fi înlocuite. În acel an, a fost lansat programul Constellation care utiliza navete spațiale numite Ares și Orion. Au fost cheltuiți peste 9 miliarde de dolari pentru instrumentele necesare programului.

În momentul în care Barack Obama a fost ales președinte, a considerat că NASA nu gestionează eficient bugetul proiectului și a întrerupt programul, lansând alt program, Sistemul de Lansare Spațial.

Fiecare președinte a avut propria viziune asupra proiectelor NASA, multe dintre cele care se derulau fiind întrerupte și înlocuite cu altele noi. Toate aceste schimbări au fost în defavoarea NASA.

Un sondaj recent arată că doar 44% dintre americani susțin reluarea programului Apollo. Restul sunt de părere că este o pierdere de timp și de bani ca NASA să retrimită oameni pe Lună.

luna

Americanii de rând sunt mai interesați ca NASA să deruleze programe privind studierea asteroizilor periculoși pentru planetă sau studierea planetei Marte.

Conform specialiștilor NASA, Luna este un loc ostil omului și vehiculelor lunare. Suprafața lunară este acoperită cu un strat de praf asemănător talcului, încărcat electrostatic de vânturile solare, abraziv, care afectează funcționarea vehiculelor lunare și ale instrumentelor de lucru. Din cauza acestui praf, numit regolită, toate misiunile Apollo au avut probleme și chiar astronauții au avut grave probleme de sănătate, unele generând cancer.

loading...

Related posts