Luna este un corp astronomic, care orbitează în jurul planetei noastre. Este recunoscută precum satelit al Terrei, cu o istorie bogată, dar în același timp controversată.

De nenumărate ori, au fost emise numeroase ipoteze controversate despre Lună. De cele mai multe ori, descoperirile au fost cele care i-au împins pe anumiți oameni de știință să conteste teoria satelitului natural și să ridice numeroase semne de întrebare cu privire la originea Lunii.

Luna în contextul științific

Se consideră că Luna s-a format acum circa 4,51 miliarde de ani, nu mult după Pământ. Există mai multe ipoteze pentru originea sa; cea mai acceptată explicație este că Luna s-a format din resturile rămase după un impact uriaș între Pământ și un corp de dimensiunile lui Marte, numit Theia.

Luna este în rotație sincronă cu Pământul, adică arată întotdeauna aceeași față către el, partea vizibilă fiind marcată de mări lunare vulcanice întunecate, care umplu spațiile dintre zonele înalte ale scoarței și craterele de impact mai proeminente. Văzută de pe Pământ, este al doilea obiect ceresc vizibil de pe Pământ ca strălucire, după Soare. Suprafața sa este de fapt întunecată, deși prin comparație cu cerul nopții pare foarte luminoasă, reflectanță doar puțin mai mare decât cea a asfaltului uzat. Influența ei gravitațională produce mareele oceanice, mareele de uscat, și o ușoară prelungire a zilei.

Luna și învățăturile antice

În mod straniu și în opoziție cu știința modernă, au existat o serie de filosofi și scriitori antici, care nu de puține ori au scris despre Pământ în perioada în care Luna nu exista.

Loading...

Democrit și Anaxagoras predau elevilor sai că a existat un timp când Pământul era fără Lună(1). Aristotel preda de asemenea în Arcadia, că Grecia, înainte de a fi locuită de eleni a fost locuită de pelasgi și că acesti aborigeni au ocupat țara înainte de a exista Luna pe cerul de deasupra Pământului. Din acest motiv, ei au fost numiți Proselenes(2).

Apollonius din Rhodos a menționat momentul în carenu toate orbitau încă în ceruri, înainte ca rasele Danai și Deukalion sa vina în existență și Acadienii sa fi trăit, despre care se spune că au locuit în munți și s-au hrănit cu ghindă, înainte de a exista Luna.”(3)

Plutarh a scris în ,,Întrebări Romane”:Au fost Acadieni de-ai lui Evander în urma așa-numitului popor pre-lunar„. (4)

Similar Ovidiu scria : ,,Acadienii se spune că au pus stăpânire pe țara lor înainte de nașterea lui Jupiter, iar poporul este mai vechi decât Luna.” (5)

Hippolytus afirma într-o legenda : ,,Arcadia a adus Pelasgii, cei mai mari din antichitate, înaintea Lunii.” (6)

O altă poveste interesantă, despre Pământul fără Lună se regăsește în cultura orală a indienilor Chibchas de pe teritoriul statului Peru. Ei cunosc legende despre popoare, care au trăit cu mii de ani în urmă și atunci nu exista Luna pe cer.

Acestea sunt doar câteva din referințele antice cu privire la momentul în care Luna nu exista pe cer. Oare toate aceste scrieri să fie fantasmagorii sau pur și simplu reflectă adevărul?

Fapte controversate despre Lună

Christopher Knight, un autor american, a enumerat în cartea sa, intitulată sugestiv ,,Cine a construit Luna?”, o serie de elemente controversate și inexplicabile despre Lună.

Luna se află foarte aproape de Pământ. Aceasta este considerată ca cel mai ciudat obiect din universul cunoscut. Este ca să cum ai ști că fiecare persoană din lume este complet normală, cu excepția persoanei alături de care locuiți, care are trei capete și trăiește cu o dieta de lame de ras rupte.”

Cartea enumeră stranietatea Lunii, care include faptul că aceasta nu are un miez solid ca orice alt obiect planetar. Acesta este fie gol sau are un interior de foarte joasă densitate. În mod bizar, concentrația de masă se află la o serie de puncte doar, sub suprafața sa – care a provocat ravagii cu navele spațiale lunare rudimentare.

Autorul susține că Luna este o bucată imensă ruptă din planeta noastră. În urmă cu 4,5 miliarde de ani, această bucată a părăsit Pământul și gaura a fost astupată cu apă și astfel s-a format Oceanul Pacific. Mai mult de atât, există o serie de elemente care pun sub semnul întrebării originea Lunii.

Oare există coincidențe în Univers?

Luna nu este numai extrem de ciudată ca construcție; ea de asemenea, se comportă într-un mod care nu este cu nimic mai prejos decât miraculos. Este de exact patru sute de ori mai mică decât Soarele și de patru sute de ori mai aproape de Pământ, astfel că atât Soarele cât și Luna par a fi exact de aceeași dimensiune pe cer – ceea ce ne dă fenomenul numit o eclipsă totală. Acest lucru a fost numit cea mai mare coincidența în univers. Oare există coincidențe în Univers?

Mai mult decât atât, Luna reflectă mișcarea Soarelui pe cer către răsărit și se stabilește în același punct la orizont ca Soarele la solstiții opuse. De exemplu, acest lucru înseamnă că Luna se ridică la mijlocul iernii în același loc în care Soarele o face la mijlocul verii. Nu există nici un motiv logic de ce Luna imita Soarele în acest mod. Niciun alt satelit din Sistemul Solar nu are acest comportament.

„Nu numai ca Luna e un obiect aparent imposibil, ea are beneficii unice pentru noi, oamenii. Aceasta nu a fost cu nimic mai puțin decât un incubator pentru viață. Dacă Luna nu ar fi avut exact dimensiunea, masa și distanta pe care le-a avut în fiecare etapă a evoluției Pământului – nu ar fi existat viata inteligenta aici. Oamenii de știință sunt de acord că datorăm totul Lunii.

Luna

Aceasta acționează ca un stabilizator care ține planeta noastră la un unghi drept pentru a produce anotimpurile și păstrează apa lichidă pe cea mai mare parte a planetei. Fără Luna noastră Pământul ar fi la fel de mort și solid ca Venus.

Așadar, aceste fapte fiind prezentate nu putem să nu subliniem că Luna va rămâne în continuare un obiect ceresc controversat, iar adevărul despre originea și rolul ei nu se va afla prea curând. Este Luna un satelit natural sau unul fabricat și adus pe poziție?

Referințe

1.Hippolytus, Refutatio Omnium Haeresium V. ii.

2.Aristotel, fr. 591 (ediția V. Rose [Teubner: Tuebingen, 1886]). Cf. Pauly’s Realencyclopaedie der classischen Altertumswissenschaft,articolulMond”; H. Roscher, Lexicon d. griech. und roemisch. Mythologie, articolProselenes”.

3.Argonautica IV.264.

4.Plutarh, Moralia, transl. de FC Babbit, sect. 76.

5.Fasti, transl. de către Sir J. Frazer, II. 290.

6.Refutatio Omnium Haeresium V. ii.

 

loading...