LUNA, CAUZA MARILOR CUTREMURE TERESTRE

Puține lucruri s-au scris și spus despre un pericol la care au fost expuși astronauții în momentul în care au pus piciorul pe Lună, seismele. Astronauții au montat senzori care au măsurat cutremure de mare amplitudine și foarte dese.

De regulă, cutremurele se produc la o adâncime de 700 de kilometri, dar s-au înregistrat și cutremure de suprafață, la 10 kilometri. Astronauții au declarat că Luna este un diapazon.

Specialiștii au lansat mai multe teorii cu privire la cauzele care duc la producerea cutremurelor. Una dintre acestea susține că dilatația crustei lunare produce astfel de fenomene. Dilatația este generată de Soare.

Despre cutremurele de suprafață se presupune că sunt generate de prăbușiri ale scoarței. Dacă pe Pământ, cutremurele durează câteva zeci de secunde, pe Lună acestea au o durată de câteva minute. Unul dintre aceste cutremure a avut o durată de 10 minute, timp în care, Luna se manifesta ca un clopot.

Pe Pământ, durata cutremurelor este mai mică pentru că apa care există în interiorul planetei, acționează ca un burete și anihilează intensitatea undelor seismice.

Loading...

Revista Nature Geoscience a publicat un articol al unor cercetători americani, care au studiat în ultimii 20 de ani periodicitatea și amplitudinea cutremurelor terestre. Statisticile arată că cele mai puternice cutremure s-au produs în perioadele în care mareele au avut cea mai mare amplitudine.

Cele mai puternice maree se produc în perioadele de lună nouă sau lună plină. Cutremurul din Indonezia din anul 2004, cu aptitudinea de 9,4 s-a produs într-o perioadă de lună plină. La fel s-a întâmplat și în Japonia, în anul 2011, când a avut loc un cutremur cu magnitudinea 9.

Luna

În perioadele în care Pământul, Luna și Soarele sunt aliniate se produc forțe de atracție foarte puternice care generează seisme de intensitate mare. Magma care se află în interiorul scoarței terestre înregistrează perturbări care generează presiuni pe liniile de falii.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și