Lumea dupa 21 decembrie 2012

Lumea dupa 21 decembrie 2012

Sunt voci care susţin că mayaşii nu au mai înregistrat nimic dincolo de această dată fatidică, însă există documente care par să contrazică acest lucru. Anumite rămăşiţe ale culturii mayaşe vorbesc şi despre alte evenimente care au loc după 2012. Multe dintre acestea sunt prezentate sub forma unor date foarte îndepărtate. Într-una dintre tăbliţele inscripţionate de la Palenque, apare o altă dată a calendarului, 1.0.0.00.8 5 Lamat 1 Mol, echivalentul datei de 21 octombrie 4772, cu aproape 3 000 de ani în viitor. Regele Pacal din Palenque a prezis că la această dată un important eveniment mayaş îşi va sărbători a 88-a aniversare, sugerând astfel că acesta nu credea că lumea se va termina în 2012.

În ciuda imensei publicităţi şi discuţiilor care se desfăşoară pe seama acestui eveniment ce se apropie, Susan Milbrath, curator la Muzeul de Istorie Naturală din Florida, a declarat în numele comunităţii arheologice că nu a fost descoperit, până în prezent, vreun document care să ateste cam aşa credea că lumea se va sfârşi în 2012, ci doar că în acel moment se va încheia un mare ciclu calendaristic, care fără îndoială va avea şi urmări la nivel planetar, dar nu neapărat apocaliptice. “Pentru vechii maya, dată reprezintă o mare sărbătoare de încheiere a unui întreg ciclu”, declară Sandra Noble, director executiv la Foundation for the Advancement of Mesoamerican Studies din Florida.

În viziune acesteia, întreaga isterie mediatica declanşată în jurul acestui eveniment, nu este decât o ocazie de câştig pentru anumite părţi. Părerea acestora este susţinută şi de E. Wyllys Andrews, director la Universitatea Tulane:”Va fi un alt ciclu. Ştim cu siguranţă că civilizaţia maya ştia că mai fusese un astfel de ciclu înainte, ceea ce implică şi faptul că ştiau că va urma un altul.” Unii oameni de ştiinţă sunt de acord asupra faptului că, în ciuda metodelor şi mijloacelor ştiinţifice de care dispunem, nu putem prevedea viitorul întocmai. Pentru aceştia, mesajul profeţiilor este că trebuie să ne păstrăm o atitudine optimistă în ceea ce priveşte viitorul. Tot timpul oamenii s-au gândit că sfârşitul lor este aproape, l-au anticipat şi l-au aşteptat. Până în prezent, însă, s-au înşelat de fiecare dată.

Alte sfârşituri ipotetice

8 septembrie 2040 – Aliniere planetară, despre care se crede că va avea efecte nefaste asupra Pământului, provocând, în mod special, cutremure foarte puternice
2076 – sfârşitul calendarului musulman
2240 – sfârşitul calendarului evreiesc

loading...

Related posts