Lucruri mai puțin cunoscute despre femeile din Roma Antică

Lucruri mai puțin cunoscute despre femeile din Roma Antică

Cât de mult se știe despre viața femeilor din Roma Antică? De la alăptare până la regimuri neobișnuite de frumusețe, femeile care trăiau în Imperiul Roman s-au confruntat cu foarte multe probleme similare cu ale femeilor din ziua de astăzi.

Alăptarea la sân, dar nu pentru cele bogate

Femeile bogate din Roma Antică nu și-au alăptat niciodată copiii. De obicei, angajau asistente sau femei plătite ca să alăpteze.

Soranus, autorul influent al unei lucrări de ginecologie din secolul al doilea, scria că în primele zile după naștere nu este indicat ca o mamă să alăpteze. Ea este slăbită și se va slăbi și mai tare prin alăptare.

A existat o întreagă pledoarie în Roma Antică pentru ca mamele să nu își alăpteze copiii, ci să angajeze asistente sau bone. De partea cealaltă, a existat și un argument negativ, care spunea că o femeie plătită, care alăptează un copil care nu este al ei, îi poate transmite acestuia numeroase defecte de caracter.

Fetele romane se jucau cu păpuși

Fetele romane aveau o copilărie scurtă. La vârsta de 12 ani erau libere să se mărite și atunci era momentul când toate lucrurile copilăriei erau puse într-o cutie. Această cutie era luată de fată cu ea, în noua sa familie și o păstra ca amintire.

În condițiile în care o fată nu ajungea să se împlinească, adică să aibă o familie și copii, jucăriile erau înmormântate cu ea.

Loading...

La sfârșitul secolului al XIX-lea, a fost descoperit un sarcofag aparținând unei fete pe nume Crepereia Tryphaena, care a trăit în Roma secolului al doilea. Printre bunurile ei  se afla o păpușă din fildeș cu picioare și brațe îmbinate, care puteau fi mișcate și îndoite, la fel ca figurinele din plastic pe care le joacă unele fete cu ziua de azi. Păpușa avea  o mică cutie de haine și ornamente.

Spre deosebire de păpușile din ziua de astăzi, cea din Roma avea burta rotunjită, ceea ce înseamnă că rolul unei fete era bine stabilit încă din copilărie. Fetele trebuiau să se mărite și apoi să facă cât mai mulți copii sănătoși.

Custodia copiilor și divorțul

În Roma Antică exista divorțul. Nu era atât de complicat ca în ziua de astăzi, ci se realiza atunci când soțul spunea că acea căsnicie este încheiată.  

De asemenea, părinții fetei puteau intenta divorțul și în acest fel își puteau recupera zestrea pe care i-au oferit-o fetei în momentul nunții. Astfel, averea familiei se reîntregea.

Femeile romane erau descurajate să-și părăsească soții pentru că, în general, custodia copiilor era ofertă bărbaților.

Frumusețe la cote cât mai înalte

Roma-Antica-FemeiFemeile romane erau supuse unei presiuni enorme pentru a arăta bine. În parte, acest lucru s-a datorat faptului că femeia era considerată reflexia soțului. Cu cât era mai frumoasă cu atât soțul era mai apreciat în societate.

Chiar dacă pare greu de crezut, în epoca romană produsele cosmetice existau din abundență. Existau numeroase rețete și acestea erau făcute din plante și diverse ierburi. Așadar, femeia avea la dispoziție numeroase trucuri pentru a se face cât mai frumoasă, pentru ca să-l facă mândru pe soțul său.

Educația femeilor…până într-un punct

Educația femeilor a fost un subiect controversat în perioada romană. Abilitățile de bază ale lecturii și scrisului au fost predate majorității fetelor din clasele superioare și mijlocii, în timp ce unele familii au mers mai departe și au angajat tutori particulari pentru a le oferi fetelor cunoștințe mai avansate.

Toate aceste eforturi aveau ca scop final de a le face mai inteligente, pentru ca ele să gestioneze mai bine o gospodărie și să fie capabile să-și înveselească soții.

Cu toate acestea, mulți romani credeau că prea multă educație ar putea transforma o femeie într-o pretenție. Mai rău, independența intelectuală ar putea deveni un sinonim pentru promiscuitatea sexuală. Așadar, educația le era permisă femeilor, dar cu măsură!

loading...

Related posts