Zăpada  este o formă solidă de precipitație, care nu este nimic altceva decât apă înghețată, aflată în stare cristalină constând dintr-o multitudine de fulgi de zăpadă.

Ştiaţi că în fiecare iarnă aproximativ 1,000,000,000,000,000,000,000,000 fulgi de cristal cad din cer iar pentru a face un fulg de zăpadă este nevoie de nu mai puţin de 1.000.000 de picături mai mici? Contrar credinţei populare, zăpada este un fenomen natural foarte complex.

Nu toată zăpada este la fel şi schiorii o ştiu foarte bine. La începutul anilor 1900, un grup de schiori pasionaţi, au întocmit un top al zăpezii. Din acest top reiese că zăpada este:pow pow„,piure de cartofi„,zăpadă şampanie„,pulbere„,zăpadă lipicioasă” sauzăpadă conopida„.

Specialiştii au demonstrat că un fulg de zăpadă este o aglomerare de cristale de gheaţă. Un fulg de zăpadă este format din aproximativ 180 miliarde de molecule de apă dar structura unui fulg de zăpadă se datorează unor factori externi precum temperatura, umiditatea şi vântul.

Cel mai mare fulg de zăpadă, ce a fost înregistrat de Cartea Recordurilor, a fost găsit în Fort Keogh, Montana pe 28 ianuarie 1887 şi măsură nu mai puţin de 15 cm lăţime şi 8 cm lungime.

Loading...

În timp ce cei mai mulţi cred că zăpada este albă sau albastră sau uneori roşie, în realitate zăpada este incolora. Potrivit Naţional Snow şi Ice Data Center cristalele de zăpadă reflectă foarte bine lumina şi din cauza zăpadă produce iluzia mai multor culori.

Dacă v-aţi întrebat care este locul în care a nins cel mai mult până în prezent, atunci trebuie să ştiţi că pe Muntele Baker, Washington este deţinătorul recordului. În iarna anului 1999 nu mai puţin de 29000 cm de zăpadă au căzut pe muntele Baker.

Cea mai multă zăpadă căzută în decursul unei zile (24 de ore) s-a înregistrat în Silver Lake – Colorado, în 1921 şi a fost un strat de 76 cm.

zapada

Ştiaţi că un viscol poate să aducă nu mai puţin de 39 de milioane de tone de zăpadă şi poarta energia a 120 de bombe atomice? Unul dintre cele mai mari viscole a fostThe Great Blizzard of 1888″ ce a măturat 4 state americane, New Jersey, New York, Massachusetts şi Connecticut în anul 1888 şi a adus 127 cm de zăpadă.

loading...