Take a fresh look at your lifestyle.

Longevitatea tibetană! Secretele alimentației sănătoase

Călugării tibetani sunt renumiți și prin longevitatea lor care este determinată de stilul lor de viață și alimentar.

Într-un templu budist, este respectat cu strictețe regimul alimentar vegetarian. Un celebru sfat al călugărilor budiști este acela să te oprești din mâncat nu atunci când te-ai săturat, ci atunci când mușchii stomacului încep să se întindă.

Secretele alimentației

La o masă sănătoasă trebuie să existe două sferturi alimente solide, un sfert alimente lichide și un sfert un spațiu gol.

Un călugăr tibetan își începe ziua prin detoxifierea organismului, prin consum de apă fiartă. Orezul, secara, ovăzul, meiul reprezintă 60% din mesele zilnice. Legumele pot fi consumate cu aceste cereale, mai puțin roșiile și vinetele.

De remarcat este faptul că nu se consumă grâu și nici făină din grâu. Numai ocazional, consumă pește, lactate, fructe. Mâncarea nu conține sare, zahăr sau condimente.

O altă regulă a călugărilor tibetani este cea legată că nu consumă rădăcinoase. Ei consumă numai partea superioară a unei plante. În meniul lor nu vom întâlni morcovi, cartofi, țelină, pătrunjel.

Loading...

Un mod de viață sănătos

Templele tibetane sunt pline cu tineri și copii. Unii dintre aceștia sunt aduși chiar de părinți pentru a învăța de la o vârstă fragedă cum să devii călugăr.

În fiecare dimineață, la ora cinci, un clopoțel dă trezirea. Până la ora șapte, ora micului dejun, fiecare va medita timp de două ore. De regulă, dimineața se consumă orez cu legume.

Urmează orele de învățare despre scrierile sacre budiste. Cei tineri participă la discuții cu cei vârstnici, după care sunt supuși la teste. După amiaza, se odihnesc, citesc sau meditează.

Meditația se realizează în două feluri. Se axează pe un obiect sau pe o senzație.

Templul din Lhassa

Unul dintre cele mai reprezentative temple este cel din Lhassa care ocupă o suprafață de 25000 de metri pătrați. Edificiul este format din patru părți, după cele patru puncte cardinale. Lhassa este cel mai important centru cultural tibetan. Este amplasat la o altitudine de 3700 de metri, pe un platou însorit și din această cauză este numit și Orașul Soarelui.

Din iunie și până în septembrie, este sezonul ploilor. De regulă, ploile cad noaptea, fenomen unic în lume.

Societatea tibetană este foarte conservatoare și din această cauză este asemuită cu cea medievală. Dincolo de puterea chineză care a încercat să impună principiile doctrinei comuniste, societatea tibetană și-a păstrat propriile valori. Puterea este concentrată la aristocrația ereditară. Simbolul puterii spirituale este Dalai Lama.

Terenurile pe care le cultivă țăranii aparțin guvernului, aristocrației sau mănăstirilor. Țăranii pot închiria suprafețe de teren contra unor taxe. Ultima statistică cu privire la populație a fost publicată în anul 1959, atunci când populația Tibetului era de 6,3 milioane de locuitori, dintre care, 592000 erau călugări care își desfășurau activitatea în 6259 de mănăstiri.

tibet

Există patru tipuri de ritualuri funerare practicate. Pentru cei mai săraci se practică ritualul apei. Cadavrul este aruncat în apă. Al doilea tip de ritual este cel al aerului. Cadavrele sunt lăsat pe coasta munților unde sunt devorate de păsări. Alte două ritualuri presupun incinerarea și înhumarea.

După ocuparea Tibetului de către chinezi, societatea s-a divizat. Există tibetani care au acceptat politica chinezilor și s-au integrat în normele impuse și cei care au rămas fideli șefului lor spiritual Dalai Lama și-și respectă propriile valori.

loading...

Comentariile sunt închise.