Mistere din Romania

LOMAN, SATUL SCOBORÂTOR DIN ZAMOLXIS

Loman este un sat din Munții Sebeșului, un sat de ciobani, izolat de restul lumii. Despre Loman se spune că este scoborâtor din Zamolxis.

Toți bărbații satului cunosc arta cioplirii lemnului. În sat, există un obicei unic, un obicei precreștin. Atunci când moare cineva, i se pune la căpătâi un stâlp de lemn.

Bărbaților morți neînsurați li se pun la căpătâi coloane de lemn, în vârful cărora se află un porumbel și un clopoțel. Înălţimea stâlpului de îngropăciune este dată de anii celui decedat.

Cu cât avea mai mulţi cu atât este mai înalt. Obiceiul stâlpilor funerari a fost răspândit nu numai în Transilvania, ci și în Oltenia.

Celebra Coloană a infinitului a lui Brâncuși a fost inspirată din această tradiție precreștină. Ea reprezintă un stâlp funerar precreștin.

Obiceiul cere ca pe stâlp să fie imortalizate soarele și luna. Pasărea din vârf, reprezentată ca un porumbel, are două simbolistici, una a sufletului care zboară din trup ca un porumbel nevinovat, alta de Gaia, pasărea care mijlocește trecerea pe tărâmul morții.

loading...

Pasărea reprezintă un zbor al neantului, un zbor frânt. Stâlpii se fac din vreme, pentru că necesită multă muncă și meșterul nu s-ar încadra în perioada în care mortul ar trebui îngropat. Localnicii achiziționează un stâlp funerar contra unei oi. Există cutuma că o coloană mortuară nu poate fi plătită în lei.

Obiceiul acesta mortuar vine de la daci care credeau că dacă nu se ține timp de 40 de zile pasărea pe stâlpul mortuar, sufletul celui mort intră într-un animal și nu se mai ridică la cer, acolo unde îl așteaptă Zamolxis.

LOMAN - LOMAN, SATUL SCOBORÂTOR DIN ZAMOLXIS

Femeile nu au parte de stâlpi la căpătâi. Lor li se pun cruci. La femeile decedate în floarea vârstei, li se pun cruci mai înalte decât la fetițe sau la femeile bătrâne. Crucile sunt împodobite cu motive exclusiv geometrice. Cercetătorii vorbesc despre un cult al coloanei în perioada precreștină.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top