Liniile de la Nazca, geoglifele care sfidează logica! Piste antice sau zone de semnalizare?

Liniile de la Nazca reprezintă unul dintre cele mai mari mistere arheologice din Peru. Arheologii au încercat să dezlege acest mister, dar teoriile emise par să fie desprinse din context și din acest motiv enigma de la Nazca încă generează numeroase întrebări.

Au fost descoperite pentru prima dată în 1920, atunci când un pilot de avion survola  Deșertul Sechura din Peru. i s-a părut că vede niște desene stranii și atunci a raportat superiorilor că în acea zonă există niște desene primitive. Șapte ani mai târziu, adică în 1927, arheologul Toribio Mejia Xesspe stabilește pentru prima dată că Liniile de la Nazca sunt de fapt niște geoglife, realizate de către o civilizație necunoscută.

Cele aproximativ 300 de geoglife au dimensiuni variate, majoritatea fiind cuprinse între 15 cm și mai multe sute de metri, iar altele se întind pe câțiva kilometri. Cercetătorul William H. Isbell le-a grupat în următoarele categorii: linii lungi și drepte, figuri largi, geometrice, desene de plante și animale, grămezi de roci și figuri care decorează laturile colinelor din jur. Printre reprezentări se numără maimuțe, tarantule, condori, iguane și multe forme geometrice cum ar fi cercuri, linii perfect paralele sau trapezoide – unele întinzându-se pe 14 km.

Mister imposibil de elucidat – Liniile de la Nazca

Aceste opere de artă străvechi au fost realizate între anii 500 î.Hr. și 500 î.en. Geoglifele ocupă un perimetru de circa 450 de kilometri pătrați și au fost desenate pe solul arid de către o civilizație misterioasă. Arheologii presupun că liniile au fost create de civilizația Nazca, de unde și numele lor.

Realizarea lor a fost extrem de simplă la prima vedere pentru că geoglifele au fost realizate prin îndepărtarea rocilor de la suprafața de culoare închisă, pe care le-au așezat ulterior în forme prestabilite, astfel descoperindu-se solul de o nuanță mai deschisă. Cel ma interesant, dar și misterios aspect este că pietrele au fost așezate după un model bine stabilit. Acest model nu poate fi văzut decât din spațiu și din acest motiv arheologii nu pot specifica cu exactitate cum nazcanii au putut urmări tiparul.

Un alt fapt interesant sunt munții care înconjoară Liniile Nazca. Unele vârfuri ale acestora par aplatizate de către o forță uriașă. Această forță inexplicabilă a creat adevărate piste drepte chiar pe vârfurile munților. Oare acestea erau folosite pentru aterizarea unor aparate de zbor sau pur și simplu pistele au fost create cu alt scop?

Loading...

Liniile de la Nazca

Misterul de la Nazca rămâne viu și în zilele noastre. Numeroase întrebări rămân fără răspuns, chiar dacă specialiști încearcă să găsească fel de fel de răspunsuri și teorii. De ce geoglifele se văd numai din cer? Cum au fost create și care este scopul pistelor adiacente? Oare zeii au vizitat civilizația străveche din Peru și s-au folosit de aceste indicii?

O legendă locală susține că Liniile de la Nazca au fost construite sau realizate de însuși zeul Viracocha pentru ca anticele care de foc să poată ateriza în voie în zona respectivă.

loading...

Comentariile sunt închise.