Descopera

LIMITELE ORGANISMULUI: Omul mai sensibil decât s-a crezut

Când vine vorba despre anduranța corpului uman și supraviețuirea fără niciun ajutor, cercetările în domeniu au stabilit regula celor trei. Cât poate rezista un om fără aer, apă, hrană?

Dar în alte condiții? Un chinez a rămas treaz 11 zile, în încercarea de a vedea toate meciurile de la un Campionat European. A murit, după 11 zile, epuizat.

Într-un experiment făcut pe șobolani, aceștia au fost obligați să nu doarmă. După două săptămâni au murit. În toată această perioadă, șobolanii au prezentat simptome de hipermetabolism. Toate caloriile din organism au fost arse.

Ce cantitate de radiații putem absorbi? După 5-6 minute, expuși la o intensitate de 5-6 unități Sievert, facem o formă de cancer.
Femeile pot depozita în mod natural cantități mai mari de grăsime, situație care le face să trăiască mai mult în situații limită.

Statisticile arată că, oamenii mor după 45 de zile, timp în care nu au mâncat absolut nimic. Temperatura corpului este de + 37 de grade. Dacă temperatura scade la 33 de grade, omul devine irațional. La o temperatură de 20 de grade, inima nu mai funcționează.

Țesutul muscular rezistă la o lovitură de 10 kilograme. În anul 1931, boxerul Max Baer a administrat o lovitură adversarului său, care a fost considerat cel mai puternic pumn din istoria boxului. Adversarul său a intrat în comă profundă și a murit după șase luni.

În funcție de greutatea corporală, avem până la 5 litri de sânge în organism. Dacă pierdem 40% din această greutate, murim.
Care este limita organismului uman la sunete? Un avion cu reacție care decolează la 50 de metri distanță față de noi produce un sunet de 125 decibeli. Limita organismului este de 160 de decibeli. După aceasta timpanul urechii cedează.

Unul dintre cele mai tari cazuri de supraviețuire este cel al unei fetițe care a fost împușcată în timp ce se afla în burta mamei. După 12 zile, în care medicii au intervenit dramatic pentru a salva fetița, miracolul s-a produs.

Un alt caz este cel al unui tânăr australian care s-a pierdut de familie și a fost găsit după nouă săptămâni, undeva în munți. Era parțial orb, avea 40 de kilograme și prezenta mușcături de insecte pe tot corpul.

Un alt caz celebru este cel al unui american care a căzut de la etajul 47, în timp ce spăla geamurile. Bărbatul a stat o perioadă în comă, dar și-a revenit.

Peter Syllberg a fost prizonier două luni, în mașina care i-a fost înzăpezită, în nordul Suediei. S-a hrănit cu chipsuri și zăpadă. Se pare că Peter a intrat într-o stare de hibernare, care i-a încetinit metabolismul.

organism uman - LIMITELE ORGANISMULUI: Omul mai sensibil decât s-a crezut

Una dintre cele mai cutremurătoare povești este cea a americanului Aron Ralston, care în timp ce se afla pe munte a suferit un accident. O stâncă a căzut și i-a imobilizat mâna. Ca să scape cu viață și-a amputat mâna. El a filmat toată întâmplarea.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top