Take a fresh look at your lifestyle.

LIMBAJUL NON-VERBAL, iată cum se poate separa minciuna de adevăr

Specialiștii susțin că limbajul nonverbal reprezintă 90% din ceea ce se numește comunicare. Limbajul corpului poate exprima oboseală, frică, anxietate, mulțumire. Amintiți-vă de actorii de pantomimă. Ore întregi ei comunică numai prin limbajul nonverbal.

Ne mișcăm corpul în timpul unei discuții importante. Se spune că ne ajută mentalul în efortul pe care îl solicită discuția. Înclinarea capului, mișcările mâinilor, privirea, toate acestea ne fac să ne dăm seama dacă mesajul discuției noastre a avut sau nu succes. Specialiștii susțin că lipsa contactului vizual, trebuie să ne pună pe gânduri. Dacă nu ne privește cineva în ochi, este o problemă.

Dacă cineva ne privește, în timpul discuției, fruntea sau părul, trebuie să înțelegem că este o persoană autoritară și care se consideră că ne este superioară. Dacă persoana cu care purtăm o discuție își atinge în mod repetat fața, cu siguranță, aceasta ne minte. Inexpresivitatea facială denotă un om cu sânge rece, agresiv.

Dacă cineva își pune ambele brațe pe piept, înseamnă că subconștientul acestuia încearcă să se apere de interlocutor, are o teamă sau o reținere. Dacă ne trosnim degetele înseamnă că suntem plictisiți. Dacă ținem mâinile la vedere înseamnă că suntem persoane pozitive și sincere. Dacă ne acoperim o mână cu alta înseamnă că avem sentimente contradictorii. Pumnul strâns, buzele strânse, înseamnă că suntem agresivi, nervoși.

Psihologii au făcut numeroase cercetări în acest sens și au tras concluzii interesante, care ar putea să ne facă să percepem corpul, nu doar ca o anvelopă exterioară. Toți alergătorii care câștigă o cursă și trec linia de sosire vor ridica brațele. Sportivii intervievați au spus că fac acest lucru pentru că așa simt în acel moment și nu pentru că s-ar imita unii pe alții. Același gest îl fac și sportivii care sunt orbi.
Sunt specialiști americani care susțin că dacă privim doar o secundă poza candidaților la un fotoliu de politician, ne putem da seama care va fi câștigător.

Nonverbalul determină ceea ce credem despre noi, dar și despre cei cu care interacționăm.
Psihologii au demonstrat că bărbații puternici au nevoie de hormoni de tip testosteron și mai puțin de hormonul stresului, cortizol. Cei puternici sunt în permanență într-o stare de apărare și atac. Cu alte cuvinte, ei au nevoie de testosteroni, mai mult decât persoanele care obosesc mai repede și au probleme mari cu stresul.

Loading...

Au fost efectuate experimente pe subiecți, în care aceștia erau rugați să se simtă pentru două minute oameni puternici sau slabi. Modificările hormonale, dar și limbajul nonverbal, au înregistrat schimbări considerabile. Psihologii susțin că limbajul corpului acționează asupra creierului. Creierul se modelează în funcție de acest limbaj. Pentru a cunoaște mai bine o persoană specialiștii au propus unui grup să urmărească un film cu persoana respectivă, fără sonor. Rezultatul a fost devastator. De multe ori cuvintele ne distrag atenția de la limbajul corpului și nu putem sesiza aspecte sau stări importante la partenerul de discuție.

Specialiștii susțin că limbajul nonverbal se poate observa analizând mersul unei picioare. Interesant este faptul că mimica feței ne poate duce în eroare, spun psihologii. Mersul și picioarele nu mint niciodată.
Există 40 de tipuri de mers. Dacă vrem cu adevărat să descoperim o persoană, fără a face conversație cu ea, trebuie să-i observăm mersul și poziția picioarelor. Toți am învățat să afișăm un zâmbet fals, dar uităm de picioare, zonă care nu ni se pare importantă în situații descrise mai sus.

picioare

Se spune că persoanele care ne mint, încetează orice mișcare a picioarelor, ei canalizându-și toată atenția către minciuna pe care o vor spune. Contactul vizual este un punct forte al limbajului nonverbal. Trebuie să privim pupila interlocutorului și ne dăm seama de anumite lucruri. Dacă pupila se dilată, înseamnă că avem de-a face cu o persoană care nu ne minte. Un bărbat care iubește o femeie și pe care vrea să o sărute, o va privi spre gât și buze.

loading...

Comentariile sunt închise.