LEV TOLSTOI, o viață în care respinge credința în Sfânta Treime, neagă dogma lui Iisus ca mântuitor și judecata de apoi

La vârsta de 82 de ani, Lev Tolstoi a fugit noaptea pe ascuns de la reședința sa Iasnaia Poliana. Moartea sa rămâne un mister, cu toate că de-a lungul timpului s-au efectuat anchete și investigații.

Viața lui Lev Tolstoi

Lev a fost cel mai mic dintre cei patru fii ai familiei. După moartea mamei sale, prințesa Volkonskaya, verișorul tatălui s-a ocupat de creșterea și educația celor patru copii. Tatăl copiilor Tolstoi va muri 7 ani mai târziu, iar una dintre surorile sale va deveni tutore legal.

Copiii sunt mutați în Kazan. Pentru că Lev nu a excelat la învățătură, el va abandona studiile de drept începute și se va reîntoarce la proprietatea părinților săi unde va deveni fermier. În anul 1855, Lev se alătura armatei rusești și se mută în Sevastopol.

După ce a debutat ca scriitor, în anul 1857, pleacă la Paris. Acolo pierde toți banii la jocurile de noroc și este obligat să se întoarcă în Rusia. În anul 1862, se căsătorește cu fiica unui medic cu care va avea 13 copii. După ce a publicat romanul Război și pace, Lev a devenit celebru și a început lucrul la Anna Karenina. Romanul a avut un succes uriaș.

Cu toate acestea, Lev a intrat într-o depresie puternică. Pentru că nu a găsit explicații la problemele sale în sânul bisericii ortodoxe, Lev și-a creat propria credință.

Loading...

Toți banii pe care îi câștiga îi dona celor săraci, spre disperarea soției. În anul 1901, refuză să primească premiul Nobel. În ultimii ani de viață, Lev s-a autoproclamat lider religios și moral. Pentru că atmosfera devenise tensionată, Lev împreună cu fiica lui Aleksandra hotărăsc să plece într-o călătorie incognito.

După plecarea lui Lev, presa a lansat mai multe variante. Mulți susțineau că sătul de celebritate s-a retras în anonimat. Alții au spus că a plecat pentru a-și întâmpina moartea. După ce a poposit la mai multe mănăstiri, Lev contactează o pneumonie și la vârsta de 82 de ani, moare în gara de la Astapovo, la sute de kilometri de casă.

Înstrăinarea de Biserică

Bisericii ruse îi este imposibil să se împace cu Tolstoi, deoarece el însuși nu s-a împăcat niciodată cu Biserica. Ea nu uită atitudinea blasfematoare. Înainte să moară, Tolstoi a cerut ca la înmormântarea sa să nu se oficieze niciun ritual religios. La o sută de ani de la moartea lui Tolstoi, un tribunal din Rostov la judecat pe Tolstoi și la categorisit extremist și instigator la ură împotriva bisericii, conform art.282., din Codul Penal.

Ca și Newton și Jefferson înaintea lui, Tolstoi respinge credința în Sfânta Treime; el neagă dogma lui Iisus ca mântuitor al omenirii, învierea din morți, nașterea din fecioară, viața după moarte și judecata de apoi.

Ideile scriitorului derivau din experiența sa de viață, dar și din cercetarea minuțioasă a Bibliei: Tolstoi și-a procurat o copie după textul grec, cum era el compilat din diverse manuscrise de către J.J.Griesbach, și l-a comparat cu textul Bibliei oficiale a Bisericii Ortodoxe; pe baza lecturii critice, Tolstoi își întocmește, ca și Jefferson cândva, o Biblie personală, “curățată” de “noroiul și mocirla” miracolelor și supranaturalului; în esență, critica scriitorului la adresa Bisericii Ortodoxe era că aceasta concentrează atenția oamenilor pe ritualuri și dogme absurde, ca să cultive dezinteresul pentru singurul lucru care era cu adevărat important, anume învățătura etică a lui Iisus Hristos.

Lev Tolstoi

 

În noaptea de 7 noiembrie are un nou atac de cord. I se administrează morfină. În jurul orei 5 dimineața i se permite Sofiei Andreievna să-și vadă soțul muribund. Tolstoi moare la orele 6. La 8:30 începe pelerinajul prin fața corpului neînsuflețit. La orele 12:00 are loc ceremonia de doliu. Se cântă veșnica pomenire. Pe 8 noiembrie sicriul cu corpul neînsuflețit al lui Tolstoi e transportat de la Astapovo la Iasnaia Poliana, unde ajunge în ziua următoare la orele 10 dimineața. Pe 9 noiembrie între orele 11:45 și 14:15, mii de oameni își iau rămas-bun de la Tolstoi. La orele 15:00 are loc înhumarea lui Tolstoi în pădurea Zakaz, în locul dorit de el.

Dacă Dostoievski a avut parte de o înmormântare aristocratică, aristocratul Tolstoi a avut parte de una simplă. Primul a fost iertat de Biserică pentru păcatele lui. Al doilea nu a iertat niciodată Biserica pentru păcatele lui.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și