Leonardo da Vinci, secretele unui geniu

Leonardo da Vinci, secretele unui geniu

Leonardo da Vinci este un artist universal, creator vizionar, tatăl Giocondei intriga și fascinează în același timp prin opera sa. În prezent, doar 17 tablouri sunt considerate în mod cert ca aparţinând lui da Vinci.

După moartea sa, au fost descoperite mii de notiţe, însemnări, desene, calcule care releva faptul ca da Vinci a fost un adevărat om de știința.

Abstinență și rigoare

Încă din adolescenta, deviza sa era abstinență și rigoare. Tatăl sau îl indemna în munca sa, cu doua cuvinte, deschide-ţi ochii, adică fii atent la tot ceea ce se petrece în jurul tău, în natura, în Univers. Sfatul a fost urmat cu sfinţenie.

Leonardo da Vinci se impunea nu numai prin geniul de care a dat dovada, ci și prin statura sa. Avea o înălțime de 1,93 metri.

Lucrări în paralel

Ca mod de lucru, da Vinci ieşea din tiparele vremii. La o pictura lucra extrem de mult și în paralel, realiza desene, studii anatomice. Începe să fie cunoscut în Europa în anul 1500. Mulți l-au considerat un personaj excentric, un vizionar.

Pasiunea pentru ochiul uman

Ani de zile a fost fascinat de ochiul uman. A efectuat numeroase studii, în urma cărora a ajuns la concluzia ca lumina foarte puternica acţionează negativ asupra vederii. Și pentru ca da Vinci era un vizionar, a studiat posibilitatea protecţiei ochilor prin un fel de lentile de contact.

Pasionat de anatomie, Leonardo da Vinci efectuează disecţii care i-au adus oprobriul bisericii. El a fost primul om de știința care a descoperit ca inima are patru cavităţi.

Schițe și proiecte stranii

În notiţele sale, au fost descoperite schiţe ale unor proiecte revoluţionare. Este vorba despre sisteme automate de închidere a uşilor, rotisoare mecanice, mobila plianta.

Ca stil de viața, Leonardo da Vinci era foarte riguros. Nu consuma carne, era vegetarian, se opunea uciderii animalelor sau agresivităţii dintre oameni și oameni.

Leonadro Da Vinci

La sute de ani de la moartea sa, doua dintre schițele sale au fost preluate de specialişti și puse în practica. Este vorba despre doua poduri care au fost construite după schițele sale, în Turcia și Norvegia.

Cel de al 17-lea tablou realizat de Leonardo da Vinci a fost descoperit târziu, în anul 2012, ascuns în unul dintre pereții celebrului Palavro Vechio din Florenţa.

CATEGORIES
Share This
>