LEONARDO DA VINCI, OMUL REPREZINTĂ UN MICROCOSMOS

LEONARDO DA VINCI, OMUL REPREZINTĂ UN MICROCOSMOS

Omul vitruvian, celebrul desen realizat de Leonardo da Vinci în anul 1490, considerat un etalon de perfecțiune pentru proporțiile trupului uman, nu este perfect, potrivit unui studiu al cercetătorilor britanici de la Imperial College London, informează Dailymail.

Desenul este considerat în zilele noastre drept una dintre cele mai bune exemplificări ale omului perfect și reprezintă, totodată, una dintre cele mai ușor de recunoscut schițe din lume.

Potrivit unui studiu recent, Omul vitruvian prezintă o umflătură neobișnuită în zona abdominală. Desenul este realizat în cerneală și creion pe hârtie, prezintă silueta unui bărbat gol, în două poziții suprapuse, cu mâinile și picioarele întinse, înscrise într-un cerc perfect, care la rândul său este desenat peste un pătrat.

Desenul și textul adiacent sunt uneori denumite canoanele proporțiilor sau, mai rar, proporțiile omului. Desenul are la bază corelațiile dintre proporțiile ideale ale trupului uman și geometrie, descrise de Vitruvius, un arhitect din Roma Antică.

Cercetătorii britanici au descoperit o umflătură în partea stângă a cavității abdominale, semn că bărbatul suferea de hernie inghinală.

Medicii din acea perioadă erau la curent cu astfel de afecțiuni.

Vitruvius scria, dacă un bărbat este așezat pe jos, pe spate, cu mâinile și picioarele întinse, iar două compasuri sunt centrate în ombilicul său, atunci degetele de la mâinile și picioarele sale vor atinge circumferința unui cerc perfect, realizat prin unirea celor două puncte. Și, chiar dacă trupul uman pare să deseneze astfel o formă circulară, se poate obține și un pătrat perfect care să fie înscris în el.

da vinci

Leonardo da Vinci credea că omul reprezintă un microcosmos. În jurnalul său din anul 1492, el nota fraza, oamenii din Antichitate spuneau că omul este o lume în miniatură și cu siguranță acest nume este bine acordat, pentru că la fel cum lumea este compusă din apă, pământ, aer și foc, trupul uman adună aceste elemente pe pământ.

CATEGORIES
TAGS
Share This
>