Leonardo Da Vinci: Monalisa, autoportretul unui artist controversat?

0

Leonardo da Vinci a intrat în atelierul pictorului Verocchio în 1470. Prima sa lucrare de mare anvergură, pictura murală a Cinei celei de Taină, 1494, nu a fost satisfăcătoare din punct de vedere tehnic, pentru că fusese pictată pe gips umed, care a început imediat să se deterioreze, totuși această pictură fantomatică este încă privită drept una din capodoperele lumii.

Tabloul care i-a intrigat pe oameni încă de la pictarea sa , în 1504, datorită unui zâmbet misterios, a fost Mona Lisa.
Încă de la început a fost privit ca o mare operă de artă. Francisc I al Franței l-a cumpărat în schimbul a 4000 de florini de aur.

Leonardo era o ființă excepțională din multe puncte de vedere. El era un pictor al Renașterii care nu fusese influenţat aproape de loc de modelele grecești sau romane. Arta sa era bazată pe observarea atentă a lumii înconjurătoare. Prin faptul că se baza pe propriile simțuri, Leonardo a fost unul dintre primii oameni moderni, un umanist liber de condiționările epocilor anterioare. Își umplea caietele cu desene ce dovedesc prezența unor observaţii științifice uluitoare. Utiliza privirea și desenul ca pe un mijloc de a înțelege lucrurile.

Leonardo este întruchiparea perfectă a ceea ce a ajuns să, cunoscător atât al artelor, cât și al științelor, asimilând toată cunoașterea existentă și străduindu-se să îi extindă granițele. Viața și opera sa au redefinit pentru generațiile următoare sensul expresiei a fi om.

În anul 1504, Leonardo a pictat Mona Lisa. Vreme de câțiva ani, făcuse tot felul de schițe ale Lisei, soția napolitană a unui om de afaceri pe nume Francesco. Leonardo lucra la acest tablou când Lisa a plecat împreună cu soțul său Gioconde într-o călătorie de afaceri în Calabria. Misterul Monei Lisa este aproape dezlegat. Cercetătorii au dezgropat rămășițele femeii despre care se crede că i-a fost model lui Leonardo da Vinci. Ea este cea de-a doua soție a lui Francesco Giacondo.

Unii specialiști au susținut că Gioconda este un autoportret al lui Leonadro. În jurul picturii Cina cea de taină au fost multe dezbateri și polemici. Cine este pictat în stânga lui Iisus? Apostolul Ioan sau Maria Magdalena?

Conform lui Dan Brown, autorul cărții Codul lui Da Vinci, Leonardo ar fi fost Mare Maestru al Prioriei Sionului, frăție întemeiată pentru a-i proteja pe adepții supraviețuitori ai lui Iisus. Mesajul ar fi fost că Maria Magdalena ar fi trebuit să conducă biserica și nu cei care au transformat învăţămintele lui Iisus într-o afacere. Înainte de a spune de ce Leonardo a fost considerat cel mai ciudat dintre toți artiștii trecuți și prezenți, atragem atenția asupra unei afecțiuni a creierului pe care acesta o avea, foarte rară și foarte ciudată, căreia nu i s-au descoperit cauzele.

Bolnavul, deși ambidextru, aceeași abilitate la ambele mâini, manifesta o tendință de a vorbi și a scrie cursiv, invers, în oglindă, fiind nevoie de o mare concentrare pentru a traduce în limbaj normal. Pentru această operațiune este necesar de câteva secunde în plus, adesea acești oameni fiind considerați întârziați mintali, pentru că le lipsea spontaneitatea dialogului. Viața acestor persoane printre cei considerați normali îi obosește, ei caută singurătatea.
Pentru că era stângaci, Leonardo era numit însemnatul, atins de necurat. Era stângaci?

da vinci - Leonardo Da Vinci: Monalisa, autoportretul unui artist controversat?

Mărturie stau notițele sale scrise invers. Ca să mascheze faptul că nu putea scrie altfel, el a susținut că a inventat o tehnică nouă. Avea pentru pictorii tineri un îndemn să-și facă din oglindă un maestru. Când mergea în audiențe nu reușea să vorbească, după care scria o scrisoare celui căruia îi făcuse o vizită.

De remarcat este faptul că Leonardo nu a terminat nici o lucrare. Pe lângă faptul că era stângaci, Leonardo era acuzat de faptul că este homosexual. Din acest motiv a căzut în dizgrația marilor prelați. Revenind la pânza Cina cea de taină, dacă priviți în oglindă această pânză se poate constata că în stânga Mântuitorului stă, cine, Apostolul Ioan sau Maria Mgdalema?

Apostolul Ioan are chipul lui Leonardo din tinerețe sau Maria Magdalena este Leonardo, dat fiind orientarea lui sexuală? Vorbim despre blasfemie sau geniu?

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și